HU| EN

Intelligens IoT megoldások

Országos jelenlétünkre támaszkodva az elsők között kezdtük el LoRa WAN hálózatunk építését annak érdekében, hogy egy új, rohamosan fejlődő iparágban, az IoT szolgáltatások, a „Dolgok Internete” területén is magas szinten ki tudjuk szolgálni jelenlegi és jövőbeni ügyfeleinket.

Az egyes, akár egymással is kommunikációképes szenzorok hálózatából olyan adathalmaz nyerhető, amiből a hagyományos módszerekkel sokszor ki nem mutatható összefüggések válnak láthatóvá. Ezekre az adatokra, korábban rejtett összefüggésekre pedig új szolgáltatásokat, illetve további megtakarításokat célzó intézkedéseket lehet alapozni – vagy csak egyszerűen megkönnyíteni velük a napi munkavégzést.

A LoRa WAN technológia egyik legnagyobb előnye annak rendkívüli energia hatékonyságában rejlik, szenzor és gateway (bázisállomás) oldalon egyaránt. Az egyes szenzorok, adatforrások, képesek akár 5-10 évig is külső energiaforrás nélkül működni és közben folyamatosan információt, mérési adatokat szolgáltatni a felügyelni kívánt területről, berendezésről. Bár a jellemző irány a szenzortól a gateway felé mutat, de ez a kommunikáció két irányban is folyhat, tehát lehetőség van a beavatkozásra, folyamat szabályzásra is.

 

MIÉRT MINKET?

PROFESSZIONÁLIS CÉLOK

Nagyfokú adatbiztonság
Ipari minőség
Könnyű integrálhatóság

SIM KÁRTYA NÉLKÜL

Mobil előfizetés nélkül
Független rádiós kommunikáció
Bármely LoRa eszköz illeszthető

HOSSZÚ ÉLETTARTAM

Akkumulátoros eszközök
5-10 év garantált üzemidő
Bel és kültérre egyaránt

 

SZOLGÁLTATÁSAINK

IoT alapszolgáltatásunk a LoRa WAN hálózatunkon keresztüli adatkommunikáció és adatfeldolgozás – egyelőre Magyarország területén belül, de a külföldi hálózatok fejlődésével hamarosan roamingra is lesz lehetőség. Ügyfeleink igényei szerint biztosítunk hozzáférést hálózatunkhoz, amin keresztül a szenzorokból, vagy más, a LoRa WAN hálózathoz kapcsolódni képes adatforrásokból származó információkat továbbítjuk a kívánt kiszolgálónak (szervernek). Az adatok nagy megbízhatóságú, úgynevezett AES128 titkosítással vannak ellátva, így olyan, bizalmas információk is továbbíthatóak, mint például a közületi, vagy lakossági közművek fogyasztási adatai (víz, gáz, elektromos energia, hőmennyiség), vagy egyes vagyonvédelmi rendszerek kommunikációja. Opcionálisan alapszintű adatfeldolgozást és protokoll illesztést is kínálunk ügyfeleinknek.

Mindezeken túl az Antenna Hungária hamarosan, fokozatosan megnyitja LoRa WAN hálózatát a fejlesztők előtt, hogy élőben kipróbálhassák annak képességeit, különösebb kockázatok és költségek nélkül. Pár kattintással regisztrálni lehet majd és a regisztrált fejlesztők személyre szabott, csak nekik szóló tesztkörnyezethez kapnak hozzáférést, ahol rögzíthetik és tesztelhetik az általuk fejlesztett LoRa eszközöket. Először szenzorok kipróbálására nyílik lehetőség, a későbbiek során azonban más, jóval komplexebb fejlesztések élő környezetbe való integrálására és tesztelésére is szeretnénk lehetőséget biztosítani.


Ha felkeltette érdeklődését szolgáltatásunk, kérjük keressen meg minket levélben:

Kérem adja meg adatait és írja be üzenetét!

Név:


Telefonszám:


Email:


Üzenet:TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS

hálózati betáplálást nem igénylő LoRa eszközeink kiváló megoldást jelentenek meglévő hőmennyiségmérők adatainak távoli kiolvasására. A rádiós technológiának köszönhetően zárt, ablaktalan helyiségekben vagy pincékben lévő hő átadók mérési adatai is könnyűszerrel kiolvashatóak. A hőmennyiségmérőhöz illesztett LoRa eszközünkre 5 éves garantált üzemidőt biztosítunk, ezen idő alatt további karbantartást az eszköz nem igényel.

 

VÍZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÁS

Az innovatív technológia lehetővé teszi az aknákban, vagy más zárt helyen lévő vízórák, nyomásszabályozók, vagy egyéb technológiai vízmérők állapotának és fogyasztási adatainak távoli kiolvasását. A folyamatos monitorozással könnyedén lokalizálhatóak a műszaki meghibásodások, csőtörések, mellyel nagy mértékben csökkenthetőek a hálózati veszteségek. Az adattovábbítást végző LoRa eszközök autonóm működés mellett sok éves működést garantálnak.

 

GÁZSZOLGÁLTATÁS

A LoRa technológiával a jelenlegi gázórák cseréje nélkül valósítható meg az okos mérés, a gázfogyasztás adatok távoli kiolvasása, legyen szó lakossági vagy akár ipari gázmérő berendezésről. A fogyasztói mérőberendezéseken túl a hálózatra köthetőek az elosztói hálózatban lévő egyéb technológia berendezések, melyek költséghatékony üzemeltetést biztosíthatnak a szolgáltatónak. 

ENERGIAGAZDÁLKODÁS

Energia gazdálkodást támogató megoldásunk lehetőséget biztosít arra, hogy az Önkormányzat folyamatosan monitorozhassa az intézményei energiafelhasználását. Akár a meglévő mérőórák felhasználásával tehetjük teljesen automatizálttá a víz, gáz és áramfogyasztási adatok gyűjtését, így azok központilag elemezhetővé, a fogyasztás pedig kontrollálhatóvá válik. A megoldásunk kialakításával kontroll alatt tarthatóak a fogyasztások, szivárgás, csőtörés vagy szabálytalan vételezés esetén automatikus riasztás generálható.

OKOS PARKOLÁS

A Smart City megoldások zászlóshajója a könnyen telepíthető parkoló szenzorok széles köre. A LoRa technológia és az alacsony fogyasztású szenzorok megjelenése lehetővé tette könnyen installálható parkolást érzékelő szenzorok és a hozzájuk kapcsolódó applikációk megjelenését. A városlakók kényelmének javításán túl növelhető a meglévő parkoló infrastruktúrák kihasználtsága, mely többletbevételt jelenthet a közösség számára. A foglaltsági adatokat az üzemeltető integrálhatja saját rendszereibe, vagy publikálhatja azokat az autósok számára. Az autósok a valós foglaltsági adatok alapján könnyebben találnak szabad parkolóhelyet, így csökkentve az város autós forgalmát.

LÉGSZENNYEZTTSÉG ÉS KLÍMAADATOK

A megnövekedett autós forgalom és a klíma kedvezőtlen változása miatt a nagyvárosok levegő minősége is egyre romlik, ennek kézzel fogható jelét az egyre gyakoribb szmog riadók jelentik. LoRa alapú mérőpontok felhasználásával költséghatékonyan alakíthatóak ki olyan városi mérőhálózatok, melyek akár utca szinten képesek monitorozni a levegő minőségét. A mérési adatokból készített klíma és légszennyezettség térkép alapján a városfenntartó azonnali intézkedéseket tehet, mely rövid távon csökkentheti a légszennyezettség által okozott megbetegedéseket.

KÖZVILÁGÍTÁS

A LoRa hálózatra integrált okos lámpatestek a távmenedzsmenten keresztül folyamatosan felügyelhetőek, valamint megvalósítható a távoli, akár lámpatestenkénti ki-bekapcsolás, illetve fényerő szabályozás. A központi menedzsmentnek köszönhetően rövid időn belül értesülhetünk a lámpahibákról, vezetékszakadásról, vagy üzemszünetről. Mivel a vezérlés a LoRa rádiós hálózaton keresztül történik, így a lámpatestek 0-24 órában feszültség alatt tarthatóak, így alkalmassá válnak egyéb folyamatos betáplálást igénylő eszközök fogadására. A jövőben a közvilágítási lámpatestek jelenthetik a Smart City infrastruktúrájának alapját, melyre a különböző környezeti szenzoroktól a forgalom figyelést biztosító kamerákon át közterületi Wi-Fi rendszerek is könnyűszerrel telepíthetőek lesznek.
 

OKOSMÉRÉS A TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSBAN - DEMOFILM

 

TECHNOLÓGIAI HÁTTÉR

A LoRaWAN™ egy olyan, extrém alacsony teljesítményű, de mégis nagy távolságokat áthidalni képes, rádió-kommunikációs hálózat szabványa, amit a hosszú időn keresztül, hálózattól független, akkumulátoros/elemes tápellátásról működő rendszerek megvalósításának támogatására dolgoztak ki. Ilyen rendszerekbe szervezettek például az IoT eszközök (Internet of Things – A Dolgok Internete), ahol sok esetben a felhasználás helyén nem érhető el kiépített energiaforrás, vagy túl drága és kockázatos lenne annak bevezetése, vagy egyszerűen csak el akarják kerülni a kábelezést.

 A LoRa WAN szabvány leegyszerűsíti és gördülékennyé teszi az együttműködést az egyes okos eszközök és rendszerek között. Nincs szükség bonyolult telepítési utasításokra, a LoRa WAN vissza adja a szabadságot mind a felhasználók, mind a fejlesztők széles táborának és megkönnyíti a „Dolgok Internetének” üzleti alkalmazását.

A végberendezések és a gateway-ek közötti rádiós kommunikáció úgynevezett szórt spektrumú kapcsolaton zajlik, a rádiós környezet minőségétől és a kívánt beállításoktól függően különböző frekvenciákon (csatornákon) és adatsebességgel. A rendszer alkalmazkodik pillanatnyi a körülményekhez és minden egyes eszköz (pl. szenzor) számára automatikusan határozza meg ezeket a paramétereket. 

Egyes alkalmazásokban kiemelten fontos az adatbiztonság. Ilyenek például az olyan, bizalmas információkat is továbbító rendszerek, mint a közműhálózat (fogyasztás, mérő sorozatszám, stb.), az okosvárosokat kiszolgáló hálózatok (közvilágítás, parkolás vezérlés, stb.), egészségügyi alkalmazások (egészségi állapot, vészhelyzet jelzése, stb.). Ezt a problémát a LoRa WAN több rétegű titkosítással oldja meg és egyedi, azonosító kulcsokat alkalmaz a kommunikáció kódolásához:

  • Hálózati azonosító kulcsot (EUI64)
  • Alkalmazás azonosító kulcsot (EUI64)
  • Eszköz azonosító kulcsot (EUI128)

Végberendezések szempontjából, a különböző ügyféligények kiszolgálásához a LoRa WAN három osztályt különböztet meg:

  •   „A” osztályú eszközök, szigorúan kötött gateway -> végberendezés irányú kommunikációval. A végberendezés a fent említett 1%-os szabály betartásával bármikor adhat, de vételre csak az adás után nyílik két vételi időablak. Ezek letelte után a szenzor egészen a következő adásig nem reagál a gateway-től érkező üzenetekre. Ez a leginkább energiatakarékos üzemmód.
  •   „B” osztályú eszközök, kötött gateway -> végberendezés irányú kommunikációval. Ez annyiban különbözik az „A” osztályú működéstől, hogy a végberendezés/szenzor oldalon több vételi időablakot is lehet definiálni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szenzor előre meghatározott időközönként felébred, és vételi irányban figyel. Ez több energiát fogyaszt, cserébe a szenzor meghatározott időközönként garantáltan megszólítható.
  •   „C” osztályú eszközök, kötetlen gateway -> végberendezés irányú kommunikációval. Ez esetben a készülék bármikor megszólítható, így a kevésbé időkritikus folyamat szabályzásokhoz is kiválóan alkalmazható.
  • FONTOS! A vételi irány kizárólag akkor él, amikor a végberendezés nem ad. Egyidejű adás és vétel nem lehetséges (szimplex mód).

Ezeknek az IoT eszközöknek, például szenzoroknak és más, kiegészítőknek az ára napról napra csökken olyannyira, hogy rövid időn belül már nem csak a vállalkozások, hanem magánszemélyek számára is könnyen elérhetővé válnak – akár az Ön otthonában is.

 

​Az Antenna Hungária a LoRaWAN szabványt kialakító LoRa Alliance tagja.