HU| EN

Fejlesztőknek

Az Antenna Hungária, mint IoT szolgáltató arra törekszik, hogy a fejlesztői közösségek minél szélesebb körével megismertesse egy országos, LoRaWAN hálózatban rejlő lehetőségeket. Ennek érdekében nyitottuk meg folyamatosan bővülő LoRaWAN hálózatunkat a fejlesztők előtt.

Amellett, hogy a LoRaWAN technológia egyik legnagyobb előnye annak rendkívüli energia hatékonyságában rejlik, az általunk választott Loriot hálózat menedzsment rendszer is kiemelkedik egyszerűségével, rugalmasságával, felhasználó barát felületével, nagyszámú csatlakozási lehetőséget kínálva a külvilág felé. Ez jelentősen megkönnyíti a fejlesztői munkát, akár egy már meglévő rendszerbe való integrálásról, akár egy új rendszer felépítéséről legyen szó.

Az Antenna Hungária 2017-től tagja a LoRa Alliance-nek, így első kézből értesül a legújabb LoRaWAN fejlesztésekről. Ezen túlmenően az eddig felhalmozott tudásanyag (dokumentációk, szabványok és szabvány tervek, műszaki leírások, use case-ek, tanulmányok) minden tag számára korlátozások nélkül elérhető.

 

Felhasználási területek

Mire is jó a LoRaWAN technológia, melyek a hozzá leginkább passzoló alkalmazási területek? Mint minden műszaki megoldásnak, a LoRa-nak is megvan a maga története. Konkrét céllal hozták létre – olyan kommunikációs megoldást kerestek, ami az infrastrukturálisan ellátatlan területeken is hatékony, leginkább gépek közötti (M2M) kommunikációt képes megvalósítani és évekig magára hagyva, megbízhatóan működni mindenféle kiegészítő tápellátás (vezetékes áramellátás, napelem, stb.) nélkül. Később a fejlesztők felfedezték, hogy milyen sok információ elfér abban a néhányszor tíz - száz bájtban is, amit a LoRaWAN hálózat egy üzenetben képes átvinni. Nincs szükség a kommunikációs csatorna felépítésére és fenntartására, így nagyon hatékony az információ továbbítás.
Tehát a LoRaWAN a klasszikus, nagyon kis energiaigényű távérzékelésre jött létre.

Alkalmazási területei is ehhez kapcsolódnak:

  • okosmérés,
  • nyomkövetés és eszköz felügyelet,
  • vagyonvédelem,
  • általános távfelügyelet,
  • ipari alkalmazások,
  • mezőgazdaság

 

Jellemző alkalmazási példák a közmű fogyasztás nyomon követése és fogyasztási jellemzők későbbi elemzése, az okosotthon, épület felügyeleti és vagyonvédelmi megoldások építése, vagy a mezőgazdasági termelés információkkal való ellátása (időjárás követés, öntözés szabályozás, a növényi és/vagy állati környezet jellemzőinek mérése). Ezek az adatok olyan problémákra is rávilágíthatnak, ami normál esetben rejtve vannak a felhasználó előtt. Ilyen például egy gép/alkatrész pillanatnyi, tényleges állapota; karbantartás igény jelzés és tervezés; elfolyások, szivárgások, kiemelkedő fogyasztási helyek felderítése; erőforrás felhasználás optimalizálása; közmű lopások kimutatása.

 

Országos jelenlét

Az Antenna Hungária Zrt. folyamatos LoRaWAN hálózatfejlesztésének köszönhetően, mára már Budapest és az agglomeráción túl az összes megyeszékhelyen rendelkezik különböző mértékű kültéri lefedettséggel. A Balaton térségét lefedettség szempontjából kiemelten kezeljük, így biztosítva a lehetőséget komplex turisztikai IoT projektek és szolgáltatások indítására. A szolgáltatást igyekszünk minél szélesebb körben elérhetővé tenni, ezért a folyamatos, tervszerű lefedettség bővítésén túl eseti, egyedi igényék alapján is bővítjük hálózatunkat.

Megjegyzés: Az Antenna Hungária hálózati infrastruktúrája és a LoRa technológia rádiótechnikai jellemzői alapján becsült lefedettség.

Fejlesztői hozzáférés igénylése

Az Antenna Hungária Zrt. tesztelői program keretében lehetőséget biztosít a LoRaWAN hálózat tesztelésére működő vállalkozások számára. A program célja, hogy a vállalkozások jobban megismerhessék a LoRaWAN hálózat által nyújtott szolgáltatásokat és tesztelhessék saját fejlesztéseiket.

A programra mindazon vállalkozások jelentkezését várjuk, akik LoRa technológiára épülő hardver vagy szoftver fejlesztéssel foglalkoznak.

A programban egy vállalkozás maximum egy fiók regisztrációját kérheti, mely 10 szenzor csatlakoztatására és használatára jogosít díjmentesen. A regisztráció elküldése előtt feltétlenül olvassa el a Felhasználási feltételeket.

VÁLLALKOZÁS ADATAI

VÁLLALKOZÁS NEVE:
CÉGJEGYZÉK VAGY ADÓSZÁM:

KAPCSOLATTARTÓ ADATAI

VEZETÉKNÉV:
KERESZTNÉV:
EMAIL:
TELEFONSZÁM:

Amennyiben kérdése van a LoRaWAN szolgáltatással kapcsolatban, lépjen velünk kapcsolatba az üzenet küldő űrlap kitöltésével.

A LoRa kommunikációt az olyan, IoT eszközök számára fejlesztették ki, ahol elvárás a rendkívül hosszú idejű autonóm, külső áramforrástól független működés. A rádiós kommunikáció a 867 – 868MHz-es frekvenciasávban, jellemzően egy rendkívül keskeny, 125kHz-es spektrumban, úgynevezett „chirp” (FM) modulációval történik, a rádiós környezet minőségétől függő, 300bps-tól 11kbps-ig terjedő sebességgel. A robosztus és a zavarokra kevéssé érzékeny jelátvitelnek köszönhetően igen kicsi, mindössze 14dBm (~25mW) teljesítménnyel is nagy távolságok hidalhatók át. A rendszer képes arra is, hogy az átviteli sebességet folyamatosan optimalizálja, ezt nevezzük Adaptív Datarate-nek (ADR).

Klasszikus, csillag architektúra. A szenzorok rádiókommunikációját az úgynevezett gateway-ek továbbítják a core network-be (NMS) IP hálózaton keresztül.

 A Loriot LoRaWAN egyszerűsített felépítése

 

 

Minden kommunikáció AES128 szerint titkosított, a szenzorok két féle módon regisztrálhatnak a hálózatba. Az első esetben a szenzor minden adatát manuálisan rögzíteni kell a Loriot NMS szerveren (Add By Personalization, ABP). Ezek az adatok a szenzor egyedi azonosítója (DevEUI, 16 hexa számjegy, azaz 8 bájt), az eszköz címe (DevAddr, 4 bájt, hexa), a Network Session Key (NwSKey, 16 bájt, hexa) és végül az Application Session Key (AppSKey, 16 bájt, hexa). Mindezek felett megadhatunk még egy 16 bájtos kulcsot (Application Key, AppKey), amivel a szenzor által mér értékeket, más néven a payload-ot még külön titkosíthatjuk. Ez esetben még az Antenna Hungária sem fér hozzá az üzenet tartalmához.

A másik mód az Over The Air Activation (OTAA), ahol mindössze három paramétert vár a Loriot NMS, a 8 bájtos DevEUI-t, egy szintén 8 bájtos Application EUI-t (AppEUI) és egy 16 bájtos Application Key-t (AppKey). Az NwSKey és az AppSKey kulcsokat egy algoritmus alapján maga a Loriot és a szenzor együtt határozzák meg, így az OTAA eszközfelvitel még nagyobb biztonságot nyújt, mivel a gyártás során nem kell ezeket a kulcsokat is adminisztrálni, ami azután esetleg kiszivároghat.

A Loriot NMS mindkét esetben támogatja a fájlból való, tömeges eszközfelvitelt (regisztrációt).

Erős, többkulcsos AES128-as titkosítás

 

Támogatott interfészek​

A Lora Alliance természetesen érdekelt a LoRaWAN technológia minél szélesebb körben való elterjesztésében, ezért az érdeklődő fejlesztők számára is elérhetővé tették a fent említett tudásanyagnak azt a részét, ami az önálló munkához elengedhetetlen.

Tudásanyag elérése: https://lora-alliance.org/resource-hub

További műszaki dokumentációk, ismertetők:

https://lora-alliance.org/about-lorawan
https://lora-alliance.org/lorawan-for-developers 
https://www.semtech.com/technology/lora
https://www.semtech.com/technology/lora/lora-applications