HU| EN

Kiberbiztonság az űrben

A kiberbiztonság kulcsszerepet játszhat a fejlődő űrszektor támogatásában is. Az egyre növekvő kereskedelmi űriparnak szüksége van a kiberbiztonsági szektor támogatására annak biztosítása érdekében, hogy megbízható és ellenálló legyen - mondja Rob Meyerson, aki korábban a NASA tagja volt, jelenleg pedig a Delalune Space alapítója és vezérigazgatója.

Meyerson az űrszektor meghatározó képviselője, aki az emberi űrrepülés, mint új üzleti terület létrehozásán dolgozott együtt Jeff Bezos-szal. Most az űrszektorban működő új vállalkozásokba történő befektetésekre összpontosít, és ide tartozik a kiberbiztonság is.

Meyerson szerint az űrrendszerek számára  a kommunikáció, a navigáció és az időzítés, az időjárás-figyelés és a tárgyak internete (IoT) olyan, mint a kritikus infrastruktúra számára az annak részeként működő segédprogramok.

Mára eljött az a pont, amikor eljutottunk oda, hogy az űr kereskedelemi területté válhat, és a vállalkozások már a kialakított, fejlett infrastruktúrára építkezhetnek. Ilyen például a műhold indításának csökkenő költsége, amely már önmagában nagy lehetőségeket kínál. Meyerson megjegyezte: „Ma, ha valakinek van egy nagyszerű ötlete, akkor építhet űripari vállalkozást, de nem feltétlenül kell befektetnie a rakéta vagy a műhold felépítésébe."

Meyerson úgy véli,  hamarosan az űrben gyártanak majd olyan termékeket, amelyek javítják a földi életet, például gyógyszereket, vagy megvalósulhat ott a 3D-s biológiai nyomtatás is. A jövőben már potenciálisan „az űrben készülnek el azok a dolgok, amelyeket elsősorban az űrben hasznosítanak”.

Az űr emberek hasznosította környezetének a biztonsága a kiberbiztonsági ipar egyik fő határterületévé válik. „Könnyen beláthatjuk, mennyire fontos ezekben a rendszerekben megbízni" - kommentálta Meyerson, hozzátéve: „Ahogy itt a Földön is kritikus fontosságú az egészségügy, a pénzügyi szektor és az összes többi fontos szektor támogatása, az űrszektornak is szüksége van a kiberbiztonsági ipar támogatására.”

A szakember szerint a különböző országok különböző objektíveken keresztül szemlélik a térhasználatot; például az Egyesült Államok főként a kutatás és a tudás szempontjából tekint erre a területre, míg Kínában a gazdasági haszon lehetőségének tekintik. Ebben a környezetben valószínűleg nemzetállami kibertámadásokat látunk majd az űrszektor ellen, mert az eltérő nézetek konfliktusokhoz vezethetnek. Ezért meg kell találnunk a módját, hogy hogyan védhetjük meg az eszközöket.  

Sok szempontból az űreszközök biztosítása nem különbözik a gazdaság más területeitől, és a védelem alapvető eszközei is nagyon hasonlóak - magyarázta Meyerson. Hozzátette: az űrben lévő eszközöket emberekkel és számítógépekkel ellenőrzik, az adatok  kapcsolódnak a földi állomások hálózatai révén, amelyeket szerte a világon terjesztenek. Tehát e földi rendszerek biztonsága is kritikus.

Források:

További érdekes cikkek a témában:

 

vissza az előző oldalra