HU| EN

Tovább javul a digitális földfelszíni televízió vételi lehetősége - Változások a közszolgálati televíziós programok digitális földfelszíni sugárzásában

2011. szeptember 30-ától a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások vételi lehetőségeinek és minőségének további javítása érdekében a hálózat egyes

2011. szeptember 30-ától a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások vételi lehetőségeinek és minőségének további javítása érdekében a hálózat egyes paraméterei megváltoznak mindhárom digitális földfelszíni televíziós multiplex vonatkozásában. A javítások eredményeképpen jelentősen kibővülnek a digitális földfelszíni televíziós kínálat – így a közszolgálati televízió- és rádiócsatornák – vételi lehetőségei.

Az MTVA-val kötött új műsorterjesztési szerződés alapján az Antenna Hungária Zrt. 2011. szeptember 30-án közszolgálati multiplexet alakít ki a DVB-T hálózat A jelű multiplexén. A Duna és a Duna 2 programok az eddigi C multiplex helyett az A multiplexre kerülnek át, ezáltal a Duna Televízió, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió műsorai októbertől közös multiplexen találhatók meg. Mostantól az összes közszolgálati műsor egy frekvenciáról érhető el, így nem fordulhat elő, hogy csak az egyik vagy a másik köztelevízió műsora látható.

A Duna programja hagyományos felbontásban lesz látható, ugyanakkor a Duna II Autonómiát felváltó Duna 2 nagyfelbontásra (HD) vált. A változás miatt előfordulhat, hogy egyes kábeltévé hálózatokban a két csatorna programhelye felcserélődik, azaz ahol eddig a Duna volt, ott a Duna 2, ahol eddig a Duna II Autonómia volt, ott a Duna műsora lesz. Ez kábeltévé szolgáltatótól, készülék-beállítástól függően nézőnként eltérő lehet. A Magyar Rádió műsorai eddig csak tesztjelleggel voltak elérhetőek a MinDig TV kínálatában, mostantól állandó szerződéses alapon lesznek jelen a digitális földfelszíni platformon. A közszolgálati multiplex megvalósítása érdekében számos program az A multiplexről a C multiplexre költözik: TV2, RTL Klub, euronews, HírTV, ATV, SportKlub, Info Channel és a NeoFM.

Az új szerződés lehetővé teszi az MTVA számára statisztikus multiplexálás bevezetését az A multiplex csatornáit illetően, ez hozzájárul a képminőség további javulásához, miközben a felszabaduló sávszélességet fel lehet használni a vételi lehetőségek javítására. A DVB-T vételi lehetőségeinek és minőségének, valamint a közszolgálati médiaszolgáltatások rugalmasságának javítása érdekében a hálózat egyes paraméterei megváltoznak (GI – „Guard Interval” a korábbi 1/8-ról 1/4-re változik) mindhárom DVB-T multiplex vonatkozásában. A változtatást követően a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások vételi lehetőségei tovább javulnak, egyes helyeken, ahol korábban kizárólag tetőantennás vétellel lehetett venni a digitális földfelszíni televíziós adásokat, most előfordulhat, hogy kültéri, ablak mellé helyezett antenna, vagy szobaantenna is elegendő lehet a stabil vételhez. A leglátványosabb javulás a vételi viszonyokban az Alföldön és a Kisalföldön várható.

Négy régióban - Budapest, Karancs-Salgótarján, Békéscsaba és Vasvár - sor kerül az A és B multiplexek frekvenciáinak felcserélésére. Ezekben a körzetekben a közszolgálati csatornák a 38-as csatornán (610 MHz) lesznek elérhetők, mely szintén a könnyebb vételt teszi lehetővé. Budapest körzetében az A multiplex effektív
kisugárzott teljesítménye 100 kW-ra emelkedik, így mostantól olyan helyen is érdemes megkísérelni a régióban a vételt, ahol ez eddig nem volt lehetséges

A Hatósági Szerződés módosítása lehetővé tette az AH számára, hogy a B multiplexet az eddigi DVB-H (mobiltévés) sugárzás helyett DVB-T szolgáltatásokra használja. 2011. szeptember 28-án a DVB-H sugárzás megszűnik és a MinDig TV Extra Családi csomagja lesz elérhető a B multiplexen.

A technikai változások menetrendje

2011.09.28

DVB-H sugárzás megszűnése

2011.09.29

Az új, B multiplex programjait sugárzó adóberendezések tesztüzemének kezdete

2011.09.30

9.30-12.00 óra

A DVB-T platform teljes leállása, az új csatornakiosztás beállítása mindhárom multiplexen, frekvenciacserék, GI váltás

2011.09.30

12.00 órától

Folyamatos üzemszerű sugárzás az új paraméterekkel. Korábbi visszakapcsolás lehetséges a munkák befejezésétől függően. A vevőkészülék-beállítást csak ettől az időponttól lehet elvégezni.

Kiket érintenek a technikai változtatások?

Elsődlegesen azokat a nézőket, akik tető- vagy szobaantennával, esetenként kábeltévé hálózaton keresztül a MinDig TV szolgáltatás részeként a közszolgálati műsorokat nézik. Ezek közül mindenképpen érinti a Duna és Duna 2 nézőit az ország egész területén, továbbá a budapesti, karancsi, salgótarjáni, békéscsabai és vasvári adók vételkörzetében élő m1, m2 és kereskedelmi csatornák nézőit, emellett - tévékészüléktől és vevődekódertől függően - máshol élő m1 és m2 nézőket is érinthet. Nem érinti az m1 analóg földfelszíni műsorterjesztését, valamint a Dunát és Duna 2-t műholdvevővel nézőket sem. Utóbbiak esetében folyamatban van a műholdváltás, ami független a mostani - földfelszíni – műsorterjesztési változásoktól. Nem érinti továbbá a műholdas és kábeltévé előfizetőket, náluk a műsorterjesztő szolgáltató végzi el a szükséges beállításokat.

Mi a teendő?

A vevődekóder vagy a tévékészülék használati utasítása, vagy a képernyőn megjelenő tájékozató felirat előírása szerint kell eljárni. A sokféle készüléktípus miatt minden esetben eltérő lehet a teendő. A legfontosabb, hogy a változtatás csak a szeptember 30-i, délelőtti leállást követően végezhető el. Sok készülék automatikusan elvégzi az újrahangolást, más készülékek csak felkínálják ezt a lehetőséget, a készülékek egy részénél viszont manuálisan kell majd elindítani az automatikus újrahangolást. Minden olyan esetben, ahol a vevőkészülék a változtatásokat követően nem rendeltetésszerűen működik, érdemes a „Gyári beállítások visszaállítása”, majd a „Készülék behangolása” lépéseket elvégezni.

További információ a nézők részére:

MTVA Közönségszolgálat

Honlap: www.mtva.hu/vetel

E-mail: kozonsegszolgalat@mtva.hu

Tel: +36 1 759 5050

Műszaki információk: +36 1 759 5272


MinDig TV szolgáltatás

Honlap: www.mindigtv.hu

E-mail
: info@mindigtv.hu

Zöldszám: 06 80 90 99 00

Sajtókapcsolat:

MTVA
Csorba Mária, kommunikációs munkatárs
Tel: +36 30 986 8639
E-mail: Maria.Csorba@mtv.hu


Antenna Hungária Zrt.
Tóth András, kommunikációs vezető
Tel: +36 1 464 2110
E-mail: totha [kukac] ahrt.hu

VÁLTOZÁSOK ÖSSZEFOGLALÓJA:

  • Közszolgálati multiplex kialakítása, programcserék a multiplexek között: a Duna és a Duna 2 a C Multiplexről az A Multiplexre kerül át, az A Multiplexen szereplő nyolc program pedig a C Multiplexre kerül.
  • A Duna 2 programja HD minőségre vált: a Duna programja hagyományos felbontásban lesz látható, ugyanakkor a Duna II Autonómiát felváltó Duna 2 nagyfelbontásra (HD) vált.
  • Kapacitás még optimálisabb kihasználása: a FlexMux szerződés lehetővé teszi az MTVA-nak, hogy még optimálisabban használja ki a rendelkezésére álló kapacitást az A Multiplexen, statisztikus multiplexálás használatával.
  • Tovább javulnak a DVB-T vételi lehetőségei mindhárom multiplexet illetően: egyes műszaki paraméterek változásával a DVB-T kültéri, hordozható és beltéri vételi lehetőségei tovább bővülnek mindhárom multiplex vonatkozásában.
  • Frekvenciacserék négy régióban: az A és B multiplex-frekvenciák cseréi Budapest, Karancs-Salgótarján, Békéscsaba és Vasvár régiókban.
  • Maximális teljesítmény Budapesten az A multiplexen: a frekvenciacserék következtében a teljesítmény maximálisra emelhető a fővárosban.
  • a DVB-H műsorszórás leállítása, új Családi csomag indítása: a B multiplexen október 1-jétől a MinDig TV Extra új Családi csomagja váltja fel a mobiltévés (DVB-H) műsorszórást, ezzel már összességében 31 program elérhető a DVB-T platformon.
További híreink