HU| EN

Ismét bővül a digitális rádiós kínálat: a Gazdasági Rádió programja a DAB+ digitális rádiós kísérleti platformon

Az Antenna Hungária április végéig meghosszabbítja a DAB+ rendszerű digitális földfelszíni rádiós kísérleti sugárzását. A programválaszték a mai napon

Az Antenna Hungária április végéig meghosszabbítja a DAB+ rendszerű digitális földfelszíni rádiós kísérleti sugárzását. A programválaszték a mai napon tovább bővült a Gazdasági Rádió műsorával, ezáltal az elérhető csatornák száma kilencre emelkedett.

Mint ismeretes, az Antenna Hungária 2008 decemberéig kiépítette a digitális földi rádióhálózat első ütemét, melynek lakossági lefedettsége megközelíti a 30%-ot. Ezt követően a társaság 2009. január 23-ától Budapesten és környékén kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán a Magyar Rádió és a Swiss Satellite Radio 3-3 programjával. A kísérleti sugárzás február közepén a Sláger Rádió és a Magyar Katolikus Rádió csatornáival bővült.

Az Antenna Hungária április végéig meghosszabbítja a DAB+ rendszerű digitális földfelszíni rádiós kísérleti sugárzását. A programválaszték a mai napon tovább bővült a Gazdasági Rádió műsorával, ezáltal az elérhető csatornák száma kilencre emelkedett.

A sugárzás megindulásával párhuzamosan megkezdődött a DAB+ képes rádiókészülékek forgalmazása is Magyarországon, jelenleg 4, hamarosan pedig már 6-8 típusú készülék érhető el a kiskereskedelmi forgalomban. Az Antenna Hungária számít arra, hogy a forgalomba kerülő DAB+ sugárzás vételére képes készülékek kínálata tovább bővül az elkövetkezendő hónapokban.

Az Antenna Hungária célja a kísérleti sugárzással olyan új technikai megoldás bemutatása a partnerei, a rádiós tartalomszolgáltatók felé, amelyet igénybe véve a rádiócsatornák a XXI. századnak megfelelő színvonalon és minőségben szólhatnak a hallgatóikhoz.

A kísérleti sugárzás meghosszabbítása elegendő időt biztosít a magyar rádiós tartalomszolgáltatók számára – különösen a közszolgálati rádió számára, amelyre vonatkozik a must carry kötelezettség – ahhoz, hogy megtegyék a sugárzási szerződés aláírásához szükséges lépéseket. Ezáltal fentiek eredményeképpen a rádiók biztosíthatják a magyar lakosság számára, hogy amennyiben digitális rádiókészüléket vásárolnak, a kínálatban kiváló minőségben megtalálják a legnépszerűbb csatornákat – köztük a közszolgálati rádióprogramokat is – a digitális platformon az elkövetkezendő 12 év során.

Antenna Hungária Zrt.

Az Antenna Hungária által nyújtott digitális rádiós sugárzás paraméterei:

További információ:

Antenna Hungária Zrt.
Tóth András
kommunikációs vezető
Tel: +36 1 464-2110
E-mail: totha [kukac] ahrt.hu


Az Antenna Hungáriáról (www.ahrt.hu)

Az Antenna Hungária innovatív, vevőorientált telekommunikációs társaság, Magyarországon piacvezető az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás és mikrohullámú hálózati szolgáltatások terén. Erősségeire, személyi állományára és tapasztalataira támaszkodva a társaság technológiákat és megoldásokat alkalmaz és fejleszt, hogy ezzel is hozzájáruljon üzleti ügyfelei és az egész iparág sikeréhez. A nemzetközi TDF Csoport tagjaként és független piaci szereplőként az AH célja, hogy kulcsszerepet játsszon a digitális televíziós és rádiós műsorszórásra való átállásban, valamint a műsorszórás és a távközlés konvergenciájában. A társaság egyedülálló adótorony-infrastruktúráján, valamint nagy tapasztalatokkal rendelkező és motivált csapatán alapuló élvonalbeli szolgáltatások átfogó választékát kínálja. Az AH hangsúlyt fektet a technikai innovációra, a szolgáltatások fejlesztésére, a magas színvonalú ügyfélmenedzsmentre és a lehető leghatékonyabb üzemeltetési környezet kialakítására.

A DAB-ról - Digital Audio Broadcasting (www.worlddab.org)


A DAB (Digital Audio Broadcasting) egy digitális modulációs eljáráson alapuló rádió-műsorszórási eljárás, amely a hallgató számára kedvezőbb vételt, jobb hangzást, valamint képi vagy szöveges kiegészítő információk átvitelének lehetőségét nyújtja.

- Kiváló hangminőség
- Frekvencia hatékonyabb kihasználása
- Szélesebb műsorkínálat
- Kiegészítő szolgáltatások lehetősége
- Megbízható vétel kedvezőtlen terepviszonyok vagy autózás közben

A DAB+ technológia jellegzetessége, hogy egy adóberendezéssel nem egy, hanem 10-18 rádióműsor sugározható egyidejűleg egy multiplexen. Az egy adóval kisugárzott műsorok és adatok összességének neve a multiplex.

A világ számos országában folytatnak DAB+ kísérleteket, a környező európai országok közül Svájcban 13 rádióműsort sugároznak DAB+ formátumban, Csehországban 3 programmal folytatnak kísérleti sugárzást, Olaszország, Málta és Hollandia is tervezi a kísérletek indítását. Ausztráliában 2009. május 1-jén indul a kereskedelmi DAB+ sugárzás.

További híreink