HU| EN

Indul a MinDig TV Plusz, az Antenna Hungária hibrid televíziós tesztadása

Az AH a digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) hálózatán 2013. október 15-től féléves ingyenes hibrid televíziós (HbbTV) tesztsugárzást indít

Az Antenna Hungária a digitális földfelszíni televíziós (DVB-T) hálózatán 2013. október 15-től féléves ingyenes hibrid televíziós (HbbTV) tesztsugárzást indít MinDig TV Plusz néven. A kísérlet során új, streamelt élő adások is elérhetők, mint például a Fix TV, illetve az MTVA és Swiss Radio egyes rádiócsatornái. A tesztszolgáltatás kibővített tartalommal rendelkező programújságot, aktuális híreket, időjárás-előrejelzést és webkamerás megjelenítést is tartalmazni fog.

A HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) a digitális földfelszíni televíziós hálózaton kialakított interaktív szolgáltatásokra vonatkozó nemzetközi szabvány, mely lehetővé teszi, hogy a DVB-T (földfelszíni) vétellel és internet csatlakozással is rendelkező televíziókészülékeken a lineáris televízió- és rádióprogramok mellett internet hálózaton eljuttatott, különböző multimédiás tartalmakkal is kiegészüljön a MinDig TV szolgáltatás. A HbbTV technológia Európa jónéhány országában (pl. Németország, Franciaország, Hollandia, Svájc) már bizonyított és számos népszerű kereskedelmi szolgáltatás működik.

Az Antenna Hungária MinDig TV Plusz néven indított ingyenesen elérhető kísérlete során a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatásokat kibővíti új, igény szerint, ún. streamelt élő adásokkal, mint például a Fix TV, az MTVA és a Swiss Radio egyes rádiócsatornáival.

A tesztszolgáltatás kibővített tartalommal rendelkező programújságot – ún. rich EPG –, aktuális híreket, időjárás-előrejelzést és webkamerás megjelenítést is tartalmaz. A tartalmak nagyon egyszerűen, a távirányítón található piros gomb megnyomásával érhetők el.

A tesztprogramban az Antenna Hungária partnere a finn Sofia Digital, mint az 1.1-es HbbTV rendszer szállítója. Tartalmi oldalról közreműködők többek között az MTVA, a Fix TV, a Swiss Radio, valamint a PORT Data.

Jelen pillanatban még viszonylag korlátozott számú HbbTV-képes televíziókészülék található a hazai háztartásokban. A féléves kísérleti időszak a műszaki teszteken túl azt a célt is szolgálja, hogy a tévékészülék-gyártók is fel tudjanak készülni a HbbTV funkció aktiválására a Magyarországon eladásra kerülő készülékekben. Emellett az Antenna Hungária számít arra is, hogy egyre több dekódergyártó is megkezdi HbbTV-képes vevőkészülék forgalmazását, melyek a MinDig TV és a MinDig TV Extra programjainak vétele mellett képesek lesznek a MinDig TV Plusz hibrid televíziós szolgáltatások megjelenítésére is.

Antenna Hungária Zrt.

 

További információ:
Antenna Hungária Zrt.
Tóth András, kommunikációs vezető
Tel: +36 1 464-2110
E-mail: totha [kukac] ahrt [pont] hu

Az Antenna Hungáriáról (www.ahrt.hu)
A MinDig TV-ről (www.mindigtv.hu)
A MinDig TV Extráról (www.mindigtvextra.hu)

További híreink