HU| EN

Elérhetővé vált a NauBit SmartBoat szolgáltatása a balatoni hajósok számára

Az Antenna Hungária kiépítette IoT hálózatát a Balatonon

Az Antenna Hungária, hazánk vezető állami tulajdonban levő vezeték nélküli távközlési szolgáltatójaként kiépítette IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok Internete) hálózatát a Balaton térségében. Az új hálózat első szolgáltatásaként a NauBit iSol Kft. innovatív terméke, a NauBit SmartBoat május közepétől a balatoni hajósok számára is elérhető. A szolgáltatás igénybevételéhez nincs szükség Internet előfizetésre vagy SIM kártyára, a hajóra felszerelt központi egység az IoT hálózaton keresztül rendkívül költséghatékony módon képes eljuttatni a szenzorok felől érkező adatokat, melyeket okostelefonon elérhető applikáción is meg lehet jeleníteni.

Az IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok Internete) az infokommunikációs iparág egyik legnagyobb ígéretét képviselő technológia, amely költséghatékony módon a mindennapok során az eszközök összekapcsolt működésével teszi könnyűvé életünket, és amely egybehangzó szakértői vélemények alapján óriási fejlődés előtt áll a következő években. Az Antenna Hungária, hazánk vezető állami tulajdonban levő vezeték nélküli távközlési szolgáltatójaként legújabb fejlesztésének keretében kiépítette IoT hálózatát a Balaton körül, melyet a tervek szerint fokozatosan kiterjeszt az ország más részeire is. 

A vezeték nélküli LPWAN (Low Power Wide Area Network) technológián alapuló hálózat gépek, eszközök, szenzorok által küldött kisméretű adatcsomagok kommunikációját teszi lehetővé. A végponti kommunikációs berendezések, szenzorok minimális energiaigénye rendkívül alacsony energiafelhasználást jelent, ezáltal hosszú élettartamot garantál az eszközök számára. A Long Range (LoRa) rádiós technológia felhasználásával akár több tíz kilométeres sugárban is lehetővé válik a vezeték nélküli átvitel az eszközök között. Az LPWAN technológiára épülő IoT megoldások ezáltal alacsony beruházási költséget, illetve egyszerű telepítést és bővítést tesznek lehetővé, ami konkrét költségcsökkenést eredményezhet az üzleti ügyfelek számára.

Elsőként a Balaton térségében építette ki a hálózatát az Antenna Hungária, a tavon és közvetlen környékén teljes lefedettséget kínálva. Az AH évtizedes tapasztalatra tett szert a vezeték nélküli hálózatok létrehozásának terén, illetve országos szervizhálózatára és telephely-infrastruktúrájára támaszkodik a szolgáltatás létrehozásakor. A hálózati szolgáltatás nyújtásán túl az AH az adatelemzés és alkalmazások terén is rendelkezésre áll széleskörű portfóliójával, ezáltal komplett IoT megoldásokat tud nyújtani ügyfelei számára. 

Az új hálózaton - a hazai keskenysávú IoT szolgáltatások első kereskedelmi alkalmazásaként - május közepétől a NauBit iSol Kft. SmartBoat szolgáltatása jelenik meg. Az eszközpark 3 típusa áll rendelkezésre a hajósok számára.

A NauBit smartboat tracker egy nyomkövető eszköz, amelynek segítségével nyomon követhető a hajó sebessége, mozgásának iránya, a hajózás útvonala. A NauBit smartboat összeköthető okostelefonnal, így nem csak útvonal követésre alkalmas, hanem teljes értékű kompassz, mobil applikációs hajóműszer is elérhető a szolgáltatás igénybevételével. Ezen kívül figyeli a hajó egyéb rendszereit is,  mint a hajó akkumulátorának töltöttsége, vagy a hajómotor működése. A mobil alkalmazás segítséget nyújt a navigációban, valamint a versenyeken számos funkcióval segíti sikerre a kormányost. A naubit.com-on a vitorlás regatták tervezett start- és kerülőbóják valamint a cél koordinátáit is feltöltik, ezért képes segíteni a pontos navigálásban az applikáció. Sok más érték mellett VMG sebességet is számol, ezzel is támogatja a kormányos stratégiáját. Az IoT hálózatra töltött adatok felhasználásával, 3D modell generálásával követhető a hajó mozgása.

A NauBit smartboat premium a hajó egyéb műszereivel is képes kapcsolatot teremteni, azok adatait is feltölti a hálózaton keresztül az adatbázisba. Pontos széladatokkal is szolgál, nem csak a látszólagos szél adatait, de a valódi szél értékeit is megmutatja a hajósnak. A pontos adatok birtokában egy maximálisan valósághű 3D modellel követhető a hajó,  a webes alkalmazással a parton lévő barátok, támogatók is virtuális utasai lehetnek a vitorlásnak.

Bármelyik smartboat megoldást választják is a hajósok, egy weboldalon tudják követni a hajó adatait, azt meg is oszthatják akár a portálon, akár közösségi oldalakra is publikálhatják.

A NauBit smartboat megoldás a charter cégek részére is kínál olyan megoldásokat, amivel emelhetik szolgáltatásaik biztonságát, színvonalát, új élményt adva a hajó bérlőjének is.

A balatoni hálózatra alapozva a közeljövőben további fejlesztések is lehetségesek a régióban: szőlészeti, kertészeti megoldások nyújtására, nyaralók távfelügyeletére, kölcsönözhető kerékpárok követésére, fürdőzők és azok értékeinek biztonságát növelő eszközökre épülő szolgáltatások elindítása is szerepel a tervek között.


                   Antenna Hungária Zrt.                                                NauBit iSol Kft.

 

További információ:

Tóth András
Kommunikációs igazgató
Antenna Hungária Zrt.
Tel: +36 1 464-2110
E-mail: totha[kukac]ahrt[pont]hu

 

Szabó Zsolt
ügyvezető
NauBit iSol Kft.
Tel: +36 30 962 8248
E-mail: zsolt@naubit.com

 

További híreink