HU| EN

December 1-jén elindult a MinDig TV elnevezésű, új digitális földi televíziós szolgáltatás

2008. december 1-jén 17.30 órakor elindult az előfizetési díj nélküli csatornákat tartalmazó digitális földi televíziós szolgáltatás, a MinDig TV

2008. december 1-jén 17.30 órakor elindult az előfizetési díj nélküli csatornákat tartalmazó digitális földi televíziós szolgáltatás, a MinDig TV, a Duna TV HD és a Duna II Autonómia SD formátumú programjával.

A digitális földi platform elindításának első lépcsőjeként az Antenna csoport megállapodást kötött a Duna Televízióval két előfizetési díj nélkül vehető csatornájának - a Duna TV HD, a Duna II Autonómia SD formátumban - 2008. december 1-jétől történő sugárzásáról. Az új platform jelentős társadalmi küldetést kíván betölteni, mely alapján minden magyar állampolgár számára biztosítja az előfizetési díj nélküli információ-szolgáltatáshoz való jogot, növekvő tartalomválasztékkal és új jellemzőkkel, mint például a nagyfelbontású televízió (HD), vagy az elektronikus programkalauz (EPG).

A kereskedelmi csatornákkal kapcsolatban számos médiatársasággal folynak tárgyalások, ám világossá vált, hogy a MinDig TV platformra való csatlakozási döntéseiket megnehezíti, hogy az új médiatörvény hiányának következményeképpen e társaságok működését illetően nincsen világos szabályozás az új digitális korszakra vonatkozóan. Emellett az Antenna Hungária kizárólag a versenytörvény szellemében jár el és nem hajlandó olyan szerződéseket aláírni, amelyek ezt a törvényt sértenék.

Az európai országok tapasztalatai alapján elmondható, hogy a digitális földi televíziós szolgáltatások bevezetése bonyolult és hosszú folyamat. Ugyanezekből a példákból kiindulva az is megállapítható, hogy mindegyik előfizetési díj nélküli digitális földi szolgáltatás sikeres lett, függetlenül attól, hogy mennyi időt vett igénybe a szolgáltatás bevezetése. Az Antenna Hungária továbbra is arra koncentrál, hogy a digitális földi televízió hasonlóan a többi európai országhoz, sikertörténet legyen Magyarországon is.

A csatornaválasztékot illetően az AH-csoportnak egyelőre a Duna Televízióval van aláírt szerződése, ezért a kínálatban a Duna TV HD és a Duna II Autonómia SD formátumú programja jelent meg az induláskor. Az AH előrehaladott tárgyalásokat folytat a Magyar Televízióval, valamint kereskedelmi csatornákkal a platformra történő felkerülésükről, és a társaság bízik benne, hogy az előfizetési díj nélküli szolgáltatás további HD és SD formátumú csatornákkal bővülhet a következő hetekben. Az AH bízik benne, hogy az új médiatörvénnyel és egyéb nyitott ügyekkel kapcsolatos kérdések a közeljövőben tisztázódhatnak, fentiek jelentősen hozzájárulhatnak a MinDig TV szolgáltatás kínálatának véglegesítéséhez.

Az AH intenzív hálózatkiépítésének – mely nagyságrendileg 25 milliárd forint lesz a következő 4-5 év során – köszönhetően a MinDig TV digitális földi előfizetési díj nélküli televíziós sugárzás Budapest, Kabhegy és Szentes adóállomásokon december 1-jén délután 17.30 órakor közel 60%-os lakossági lefedettséggel elindult.

A szolgáltatás igénybevételéhez megfelelő állapotban lévő szélessávú tetőantenna, valamint egy DVB-T MPEG-4 HD dekóder, vagy egy DVB-T MPEG-4 HD tunerrel felszerelt integrált televízió szükséges. Az érdeklődőket segíti a honlapon megtalálható lefedettségi adatbázis, mely tájékoztatást ad a vételi lehetőségekről.

Decembertől megjelennek az üzletek kínálatában a MinDig TV matricás dekóderek és integrált televíziókészülékek. A matrica garanciát jelent arra, hogy a készülék alkalmas a digitális földi televíziós sugárzás vételére, a matricával ellátott készülékek a következő stratégiai és együttműködő partnerhálózatok kínálatában jelennek meg: P-Sat, Infopatika, Strong, eBolt, Sony Bravia, Bétacom.

A digitális átállás és a szolgáltatás bevezető kampánya frissített arculattal decemberben szintén elindul. A szolgáltatás honlapja: www.mindigtv.hu

Antenna Hungária Zrt.

DVB-T - Digital Video Broadcasting -Terrestrial
SDTV – Standard Definition Television (PAL rendszernél 720 x 576 felbontás)
HDTV – High Definition Television: ’HD-ready’ – minimum 1024 x 768 felbontás
’Full-HD’ – minimum 1920 x 1080 felbontás
MPEG-4 – (Moving Picture Experts Group), tömörítési eljárás

További információ:

Antenna Hungária Zrt.
Tóth András
kommunikációs vezető
Tel: +36 1 464-2110
E-mail: totha [kukac] ahrt.hu

Az Antenna Hungáriáról (www.ahrt.hu)

Az Antenna Hungária innovatív, vevőorientált telekommunikációs társaság, Magyarországon piacvezető az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás és mikrohullámú hálózati szolgáltatások terén. Erősségeire, személyi állományára és tapasztalataira támaszkodva a társaság technológiákat és megoldásokat alkalmaz és fejleszt, hogy ezzel is hozzájáruljon üzleti ügyfelei és az egész iparág sikeréhez. A nemzetközi TDF Csoport tagjaként és független piaci szereplőként az AH célja, hogy kulcsszerepet játsszon a digitális televíziós és rádiós műsorszórásra való átállásban, valamint a műsorszórás és a távközlés konvergenciájában. A társaság egyedülálló adótorony-infrastruktúráján, valamint nagy tapasztalatokkal rendelkező és motivált csapatán alapuló élvonalbeli szolgáltatások átfogó választékát kínálja. Az AH hangsúlyt fektet a technikai innovációra, a szolgáltatások fejlesztésére, a magas színvonalú ügyfélmenedzsmentre és a lehető leghatékonyabb üzemeltetési környezet kialakítására.

A MinDig TV-ről (www.mindigtv.hu)


A MinDig TV a Magyarországon 2008 decemberében bevezetésre kerülő digitális földi televíziós szolgáltatás, melynek keretében előfizetési díj nélkül elérhető tartalmak lesznek vehetők tetőantennás vétellel, kiváló minőségben. A digitális műsorok vételéhez egy jelátalakító berendezés (dekóder) beszerzésére van szükség. A legmodernebb technológiát alkalmazó digitális MinDig TV szolgáltatás, mely szabadon fogható tartalmakat kínál tökéletes kép- és hangminőségben, Budapest, Kabhegy és Szentes adóállomások körzetében indul el 2008-ban, közel 60%-os lakossági lefedettséggel.

Vissza

További híreink