HU| EN

Az m1 HD adása a kísérleti DVB-T platformon 2008. október 6-ától

2008. október 6-ától az Antenna Hungária elérhetővé teszi az m1 HD adásának vételét Budapesten, a kísérleti rendszerén. A HD adás az 51-es csatornán

2008. október 6-ától az Antenna Hungária elérhetővé teszi az m1 HD adásának vételét Budapesten, a kísérleti rendszerén. A HD adás az 51-es csatornán lesz fogható MPEG-4 formátumban, mely mellett továbbra is elérhető lesz MPEG-2-es formátumban a négy közszolgálati csatorna programja a kísérleti DVB-T platformon. Az MPEG-2 tömörítési eljárással sugárzott kísérleti rendszert az Antenna Hungária 2008. október 31-én leállítja. Ezzel ez a formátumú adásmód megszűnik, az MPEG-2-es készülékek nem lesznek alkalmasak az új MinDig TV digitális földi szolgáltatás vételére. Az MPEG-4 tömörítési eljárással sugárzott m1 HD kísérleti adás tesztelési célból a fenti csatornán 2008. november 16-áig lesz üzemben.

Mint ismeretes, az Antenna Hungária a Magyar Televízióval együttműködésben a földi digitális televízióműsor-szóró hálózaton kísérleti HD-adást indított Budapesten, a 38-as csatornán a Pekingi Olimpiai Játékok idejére, 2008 augusztusában. A kísérletben résztvevő felek sikeresnek minősítették a HD-sugárzás tesztjeit.

Annak érdekében, hogy a MinDig TV földi digitális televíziós szolgáltatás decemberi kereskedelmi indulásáig is legyen lehetőség földi vétellel előfizetési díj nélkül HD adást nézni, 2008. október 6-ától az Antenna Hungária elérhetővé teszi az m1 HD adásának vételét Budapesten, a kísérleti rendszerén. A HD adás az 51-es csatornán lesz fogható MPEG-4 formátumban, mely mellett továbbra is elérhető lesz MPEG-2-es formátumban a négy – m1, m2, Duna TV, Autonómia – közszolgálati csatorna programja a kísérleti DVB-T platformon. Az m1 HD adása MPEG4 HD set-top-box-szal vagy DVB-T MPEG-4 tunerrel felszerelt integrált televíziókészülékkel vehető.

Az Antenna Hungária ezúton értesíti a kísérleti földi sugárzást használó nézőket, hogy az új MinDig TV szolgáltatás decemberi indulása miatt az 1999 óta működő MPEG-2 tömörítési eljárással sugárzott kísérleti rendszert - mely a négy közszolgálati csatornát tartalmazza – 2008. október 31-én leállítja. Ezzel ez a formátumú adásmód megszűnik, az MPEG2-es készülékek nem lesznek alkalmasak az új MinDig TV szolgáltatás vételére. Az MPEG-4 tömörítési eljárással sugárzott m1 HD kísérleti adás tesztelési célból a fenti csatornán 2008. november 16-áig lesz üzemben, a MinDigTV kereskedelemi szolgáltatás indítására előreláthatólag 2008. december 1-jén kerül sor, ekkortól arra alkalmas készülékekkel újra előfizetési díj nélkül elérhetőek lesznek az m1 és m2 csatornák HD felbontásban.

Tervezett ütemterv:

2008. október 6. műsorkezdés

DVB-T kísérleti platform: MPEG-4 m1 HD csatorna sugárzásának indítása

2008. október 31. 23.59 perc

DVB-T kísérleti platform: MPEG-2 csatornák (m1, m2, Duna TV, Duna Autonómia) sugárzásának leállítása

2008. november 16. 23.59 perc

DVB-T kísérleti platform: MPEG-4 m1 HD csatorna sugárzásának leállítása

2008. december 1.

MinDig TV digitális földi televíziós sugárzás kereskedelmi indulása MPEG-4 formátumban

A hatósági szerződések szeptember 5-i megkötését követően a magyar állam és az NHH előírásai alapján az Antenna Hungária szeptember közepén a budapesti Széchenyi-hegyi adótoronnyal megkezdte az antennarendszerek rekonstrukcióját annak érdekében, hogy a digitális földfelszíni sugárzás decemberben elindulhasson. A munkák rendkívül feszített időzítésének eredményeképpen már 2008 decemberében, a digitális földfelszíni televíziós (DFT) szolgáltatás elindulásakor a DVB-T hálózat lefedettsége megközelíti a 60%-ot, a csatornák DVB-T MPEG-4 set-top-box-szal vagy DVB-T MPEG-4 tunerrel felszerelt integrált televíziókészülékkel lesznek vehetők.

Antenna Hungária Zrt.

További információ:
Antenna Hungária Zrt.
Tóth András
kommunikációs igazgató
Tel: +36 1 464-2110
E-mail: totha [kukac] ahrt.hu

Az Antenna Hungáriáról (www.ahrt.hu)


Az Antenna Hungária innovatív, vevőorientált telekommunikációs társaság, Magyarországon piacvezető az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás és mikrohullámú hálózati szolgáltatások terén. Erősségeire, személyi állományára és tapasztalataira támaszkodva a társaság technológiákat és megoldásokat alkalmaz és fejleszt, hogy ezzel is hozzájáruljon üzleti ügyfelei és az egész iparág sikeréhez. A nemzetközi TDF Csoport tagjaként és független piaci szereplőként az AH célja, hogy kulcsszerepet játsszon a digitális televíziós és rádiós műsorszórásra való átállásban, valamint a műsorszórás és a távközlés konvergenciájában. A társaság egyedülálló adótorony-infrastruktúráján, valamint nagy tapasztalatokkal rendelkező és motivált csapatán alapuló élvonalbeli szolgáltatások átfogó választékát kínálja. Az AH hangsúlyt fektet a technikai innovációra, a szolgáltatások fejlesztésére, a magas színvonalú ügyfélmenedzsmentre és a lehető leghatékonyabb üzemeltetési környezet kialakítására.

További híreink