HU| EN

Az Antenna Hungária február végéig meghosszabbítja az m1 és m2 kísérleti HD-sugárzását a MinDig TV kínálatában

Az Antenna Hungária (AH) a kísérleti sugárzás sikerét látva február végéig meghosszabbítja az m1 és m2 csatorna kísérleti HD-sugárzását a MinDig TV

Az Antenna Hungária (AH) a kísérleti sugárzás sikerét látva február végéig meghosszabbítja az m1 és m2 csatorna kísérleti HD-sugárzását a MinDig TV földfelszíni digitális platformon. A nézőktől és forgalmazóktól érkező visszajelzések alapján a MinDig TV platformon előfizetési díj nélkül fogható HD-csatornák képminősége a legmodernebb technológia alkalmazásának köszönhetően az élvonalba emelte a földfelszíni platformot.

Amint arról korábban már hírt adtunk, az Antenna Hungária kísérleti jelleggel elérhetővé tette az m1 és m2 programját a MinDig TV földi digitális televíziós szolgáltatás keretében. Mindkét program előfizetési díj nélkül, HD-felbontásban 2008. december 23-ától érhető el Budapest körzetében az 55-ös, Kabhegy körzetében a 64-es, Szentes körzetében pedig a 60-as csatornán. Az AH a kísérleti sugárzás sikerét látva február végéig meghosszabbítja az m1 és m2 csatorna kísérleti HD-sugárzását a MinDig TV földfelszíni digitális platformon.

Az AH a HD-programok bevezetésével Magyarországot Európa élvonalába emelte a digitális földfelszíni szolgáltatások tekintetében, a társaság ezzel hosszútávon biztosítja az előfizetési díj nélkül elérhető, csúcsminőségű televíziózást.

Az előfizetési díj nélkül elérhető digitális földfelszíni HD-sugárzás első tapasztalataiból kiindulva a készülékgyártók és -forgalmazók felgyorsították a DVB-T MPEG-4 HD-tunerrel rendelkező készülékek piaci bevezetését, mely termékek biztosítják a nézők számára a DVB-T platformon sugárzott HD-csatornák szabad vételét. Magyarországon eddig már több százezer, HD-adások vételére alkalmas televízió talált gazdára, és a kereslet a karácsonyi szezonban is kimagasló volt. A Screen Digest előrejelzése alapján 2012-re a magyar háztartások 73%-a rendelkezik majd HD-képes készülékkel Magyarországon.

A felmérések szerint a nézők körében egyre nő az igény az előfizetési díj nélkül fogható, magyar nyelvű HD-csatornák iránt. A HD-szolgáltatás Európában fényes jövő előtt áll, az Understanding & Solutions piackutató előrejelzése szerint 2009-re az európai háztartások 40%-a, 2010-re pedig már a háztartások 60%-a HD-adások vételére alkalmas készülékkel rendelkezik majd (a felmérésben részt vett 20 európai ország átlaga alapján, Magyarországot is beleértve), és ezek a háztartások igényelni fogják a valódi HD-tartalmakat.

Az angliai DVB-T kísérleti HD-adások tapasztalatai alapján a felhasználók 98%-a szerint nagyon fontos, hogy elérhető legyen HD-tartalom a DVB-T platformon, és 71 százalékuk szerint a jövőben a HDTV lesz az általánosan elfogadott televíziózási standard.

A TDF az elmúlt év őszén nagy sikerrel indította el Franciaországban Európa első kereskedelmi HD-szolgáltatását a DVB-T platformon, amelyen a három legnépszerűbb előfizetési díj nélküli közszolgálati és kereskedelmi csatorna érhető el. Egy 2008 októberében végzett felmérés szerint a háztartások 79 százaléka a DVB-T platform csatornáit HD-minőségben és előfizetési díj nélkül szeretné nézni.

A digitális információs technológia alkalmazását kutató tudományos laboratórium, a LUTIN által készített francia felmérés szerint, amikor egy adott programot egyszerre HD és SD-formátumban is sugároztak, a válaszadók az idejük 70%-át a HD-adás nézésével töltötték. A megkérdezettek 77 százaléka válaszolta, hogy a HD-t részesítik előnyben, és 76 százalékuk szerint jobb a HD-minősége. Az eredmények azt mutatták, hogy a HD-adás jelentősen növeli egy adott csatorna nézésével töltött időt: a csatornák közötti kapcsolgatás közben a nézők a HD-programokat részesítették előnyben (+12,5%), és ezeknél hosszabb időt (+25%) töltöttek. A HD-adást nézők részletesebben tudtak beszámolni a látottakról, és úgy tűnik, jobban koncentrálnak a látott képre és abból többet fogadnak be. Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a HDTV egyedülálló televízió-nézési élményt kínál a nézők számára, mellyel új lehetőségek széles skálája nyílik meg a műsorkészítők, kiadók és tartalomszolgáltatók előtt.

A kísérleti sugárzás sikeres végrehajtásának köszönhetően a Magyar Televízió és az Antenna Hungária közötti egyeztetések pozitívan zárultak. Az AH-hoz az MTV vezetősége részéről ezt követően nem érkezett további ellenvetés, illetve az Antenna Hungária nem tud további, a szerződéssel kapcsolatos megválaszolatlan kérdésről. Az AH az MTV kedvező döntését várja arról, hogy csatlakozik a platformhoz. A nézők mindenesetre örülnének ennek a döntésnek, hiszen ebben az esetben továbbra is HD-minőségben, előfizetési díj nélkül nézhetnék a műsorokat, mint például a Bajnokok Ligája Real Madrid – Liverpool mérkőzését február 25-én.

Antenna Hungária Zrt.

További információ:


Antenna Hungária Zrt.
Tóth András
kommunikációs vezető
Tel: +36 1 464-2110
E-mail: totha [kukac] ahrt.hu

Az Antenna Hungáriáról (www.ahrt.hu)


Az Antenna Hungária innovatív, vevőorientált telekommunikációs társaság, Magyarországon piacvezető az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás és mikrohullámú hálózati szolgáltatások terén. Erősségeire, személyi állományára és tapasztalataira támaszkodva a társaság technológiákat és megoldásokat alkalmaz és fejleszt, hogy ezzel is hozzájáruljon üzleti ügyfelei és az egész iparág sikeréhez. A nemzetközi TDF Csoport tagjaként és független piaci szereplőként az AH célja, hogy kulcsszerepet játsszon a digitális televíziós és rádiós műsorszórásra való átállásban, valamint a műsorszórás és a távközlés konvergenciájában. A társaság egyedülálló adótorony-infrastruktúráján, valamint nagy tapasztalatokkal rendelkező és motivált csapatán alapuló élvonalbeli szolgáltatások átfogó választékát kínálja. Az AH hangsúlyt fektet a technikai innovációra, a szolgáltatások fejlesztésére, a magas színvonalú ügyfélmenedzsmentre és a lehető leghatékonyabb üzemeltetési környezet kialakítására.

A MinDig TV-ről (www.mindigtv.hu)

A MinDig TV szolgáltatás Budapest, Kabhegy és Szentes adóállomások körzetében indult el december 1-jén, közel 60%-os lakossági lefedettséggel, a Duna TV HD és a Duna II Autonómia SD felbontású műsoraival. A szolgáltatás igénybevételéhez megfelelő állapotban lévő szélessávú tetőantenna, valamint egy DVB-T MPEG-4 HD-dekóder, vagy egy DVB-T MPEG-4 HD-tunerrel felszerelt integrált televízió szükséges. Decembertől megjelentek az üzletek kínálatában a MinDig TV matricás dekóderek és integrált televíziókészülékek, a matrica garanciát jelent arra, hogy a készülék alkalmas az előfizetési díj nélküli digitális földi televíziós sugárzás vételére.

További híreink