HU| EN

Az Antenna Hungária, a T-Mobile és a Vodafone DVB-H alapú mobiltelevíziós kísérletet folytat a Nokia Siemens Networks mobil tv platformján

A magyar televíziós és rádiós műsorszóró szektorban élen járó Antenna Hungária, a T-Mobile és a Vodafone DVB-H alapú mobiltelevíziós kísérletet

A magyar televíziós és rádiós műsorszóró szektorban élen járó Antenna Hungária, a T-Mobile és a Vodafone DVB-H alapú mobiltelevíziós kísérletet folytat. A teszt az Antenna Hungária és a T-Mobile által közösen, 2007 tavaszán elindított kísérlet folytatása. A jelenlegi teszt Nokia-Siemens platformon zajlik, Nokia mobiltelefonok használatával.

A két mobiltársaság - a T-Mobile és a Vodafone - valamint a Nokia-Siemens és az Antenna Hungária között létrejött megállapodás értelmében 2008. január végéig folytatódik a mobiltelevíziós kísérlet, mely technikai tesztből és közös felhasználói (ún. "friendly user") tesztből áll.

A DVB-H alapú mobiltelevíziós programszórási kísérlet technikai tesztje során a Nokia Siemens Networks cég által biztosított platform berendezéseit illesztik az Antenna Hungária műsorszóró hálózatához, illetve a tesztben részt vevő mobiltársaságok hálózatához.

A kísérletben két mobiltelefon típus áll rendelkezésre, Nokia N92-es és Nokia N77-es készülékek, melyekkel az ORTT és a tartalom szolgáltatók által engedélyezett műsorok vehetők. A korábbi teszthez képest több, összesen 11 televíziós csatorna műsora tekinthető meg, ezek között szerepelnek hírcsatornák, sport és zenei adók. A televíziós műsorok mellett interaktív szolgáltatások is kipróbálhatók a kísérlet során.

A technikai tesztet követő felhasználói (ún. "friendly user") tesztben a kiválasztott 200-300 felhasználó e televíziós tartalmakat nézheti, a szolgáltatók pedig a tényleges igényekről, a várható fogyasztói szokásokról valamint a lefedettségi viszonyokról szerezhetnek értékes információkat. A kapott adatok alapján valósítható meg az üzleti modell finomítása, ill. a későbbiekben indítandó kereskedelmi szolgáltatások meghatározása.

Az Antenna Hungária szándéka a teszttel az, hogy továbbfejlessze azokat a műszaki megoldásokat, melyekkel a későbbiekben a hazai mobilszolgáltatók részére DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós programszórásra alkalmas hálózatot tud biztosítani.

Nokia Siemens Networks DVB-H megoldása


A Nokia Siemens Networks DVB-H-n alapuló mobiltelevíziós programszórási megoldása nyílt szabványokon alapul, s a legrövidebb üzembeállítási idő mellett a legszélesebb körű interoperabilitást nyújtja. A berendezések, a szolgáltatások és a készülékek együttesével egyedülálló end-to-end megoldás a teljes DVB-H kiépítésre. A Nokia Siemens Networks így a legjobb helyzetben van ahhoz, hogy olyan megoldást szállítson ügyfeleinek, mellyel a lehető legjobban meg tudnak felelni a piac elvárásainak. A Nokia Siemens Networks DVB-H megoldást már számos kereskedelmi hálózat használja, többek között a VTC (Vietnam), a Doordashan (India), az Umobile (Malajzia), a Smart & 360 Media (Fülöp-szigetek) és a Digita (Finnország). Emellett már minden földrészen folytat vállalati tesztelés.

További információ:

Nokia Siemens Networks
Andrzej Stylinski
External Communications, West South Europe
Tel: +48 660 430 098
andrzej.stylinski@nsn.com

Antenna Hungária
Tóth András
kommunikációs igazgató
Tel: +36 1 464-2110
press@ahrt.hu

T-Mobile
Zoltai Ildikó
médiakapcsolatok, csoportvezető
Tel: +36 1 265-9676
zoltaii@t-mobile.hu

Vodafone
Iványi Orsolya
Tel.: +36 70 319 14 50
orsolya.ivanyi@vodafone.com

További híreink