HU| EN

Az acb Galéria és a LADA project művészei nyerték az idei Antenna Képzőművészeti Díjat

Az Antenna Hungária Zrt. 2008-ban második alkalommal adományozott képzőművészeti díjat. Az Antenna Képzőművészeti Díjat magyar képzőművészek

Az Antenna Hungária Zrt. 2008-ban második alkalommal adományozott képzőművészeti díjat. Az Antenna Képzőművészeti Díjat magyar képzőművészek nemzetközi kortárs művészeti kiállításokon és vásárokon való részvételének támogatására és ösztönzésére hozta létre az Antenna Hungária 2007-ben. A Díjat idén a kuratórium döntése alapján az acb Galéria és a LADA project művészei nyerték el.

A pályázatra jelentkezhetett alkalmilag társuló, 3-5 művészből álló művészcsoport, amelynek tagjai azonos galériához tartoznak. A művészeket képviselő galériáknak minden esetben meg kellett felelniük a nemzetközi vásárok által előírt követelményeknek. A 2008-ban kiírt pályázatra nyolc galéria képviseletében harmincegy képzőművész összesen 61 műalkotással jelentkezett. A pályázatot benyújtó galériák az acb Galéria, az Inda Galéria, a Kisterem, a Knoll Galéria, a Körmendi Galéria, a LADA project, a NextArt Galéria és a Stereo Gallery voltak.

A művészek által benyújtott pályázati anyagokat egy az Antenna Hungária által felkért szakértő kuratórium bírálta el, melynek tagjai Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója, Zimányi Zsófia, a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatója, Spengler Katalin művészeti szakértő, Sasvári Edit a Kiscelli Múzeum igazgatóhelyettese, valamint Tóth András, az Antenna Hungária kommunikációs igazgatója voltak. A kuratórium értékelése alapján a 3.000.000 Ft összegű díjat idén második alkalommal ismét két galéria, az acb Galéria és a LADA project megosztva nyerte el.

Az Antenna Hungária idén első alkalommal közönségdíjat is adományozott. A beérkezett pályázati anyagokból a zsűri galériánként kiválasztott 1-1 műalkotást, amelyet a társaság az épületében található Antenna Galériában az Antenna Díj elbírálását követően kiállított. A közönség díját, 300.000 Ft-ot az Antenna Hungária annak a művésznek adományozta, aki az AH Zrt. munkavállalóitól a legtöbb szavazatot kapta. A közönségdíjat Göbölyös Luca nyerte el, aki a Knoll Galéria művészei között pályázott.

Az acb Galéria Braun András, Halász Péter, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka és Várnai Gyula alkotásaival 2009 januárjában az Arte Fiera di Bologna nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron kíván részt venni. A LADA project a 2008-as berlini Art Forum-on kíván szerepelni Lakner Antal, a Kis Varsó, Németh Hajnal, Sugár János és Komoróczky Tamás képviseletében.

Az Antenna Hungária Zrt. bízik abban, hogy az Antenna Díj megalapításával tevékenyen hozzájárul a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi ismertségének emelkedéséhez.

További információ:

Antenna Hungária Zrt.
Tóth András
kommunikációs igazgató
Tel: +36 1 464-2110

Az Antenna Hungáriáról (www.ahrt.hu)

Az Antenna Hungária innovatív, vevőorientált telekommunikációs társaság, Magyarországon piacvezető az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás és mikrohullámú hálózati szolgáltatások terén. Erősségeire, személyi állományára és tapasztalataira támaszkodva a társaság technológiákat és megoldásokat alkalmaz és fejleszt, hogy ezzel is hozzájáruljon üzleti ügyfelei és az egész iparág sikeréhez. A nemzetközi TDF-csoport tagjaként és független piaci szereplőként az AH célja, hogy kulcsszerepet játsszon a digitális televíziós és rádiós műsorszórásra való átállásban, valamint a műsorszórás és a távközlés konvergenciájában. A társaság egyedülálló adótorony-infrastruktúráján, valamint nagy tapasztalatokkal rendelkező és motivált csapatán alapuló élvonalbeli szolgáltatások átfogó választékát kínálja. Az AH hangsúlyt fektet a technikai innovációra, a szolgáltatások fejlesztésére, a magas színvonalú ügyfélmenedzsmentre és a lehető leghatékonyabb üzemeltetési környezet kialakítására. Társadalmi felelősségvállalásának középpontjában a minőségi kultúra (komolyzene, kortárs művészetek) támogatása áll, immáron tizenhét éve főtámogatója a Zempléni Fesztiválnak.

acb Galéria (www.acbgaleria.hu) 1068 Budapest, Király u. 76.


Az acb Kortárs Művészeti Galéria 2003-ban kezdte meg működését, tulajdonosai arra vállalkoztak, hogy a jelenkori képzőművészeti termés egy speciális szeletének teremtsenek piacot. A galéria portfóliója már indulásától kezdve olyan műformákat is bátran bevállalt, amelyek a hazai terepen még újdonságnak hatottak: videókat, installációkat, objekteket, digitális printeket. Az acb Galéria a kereskedelem mellett hangsúlyt fektet művészeinek, vagy más általuk jelentősnek tartott alkotók külföldi, valamint hazai ismeretterjesztő célú bemutatására is. A galéria művészeti anyaga a korábbi bécsi, brüsszeli, bolognai szereplések eredményeként a nemzetközi műtárgypiacon is ismertté vált, a külföldi műgyűjtők és múzeumi kurátorok folyamatos érdeklődést mutatnak művészeik iránt.

Lada project (www.ladaproject.com) D-10119 Berlin, Gormannstr.16.

A Lada project két művész által működtetett galéria, amely egyfajta összekötő hídként funkcionálva mutatja be a budapesti és a berlini kortárs művészeti élet alkotóit. Havonta megújuló kiállítások keretei között szeretnék helyzetbe és kapcsolatba hozni, kontextusba helyezni a magyar és a külföldi művészek olykor különböző, máskor meglepően hasonló művészi megközelítéseit. A Lada project egy – már régóta szükséges - nagy lépést tett meg, mint magyar vonatkozású, független kiállítótér Berlinben, azzal, hogy megteremtette a kortárs magyar művészet nemzeti képviseleten túlmutató, nemzetközi szinten történő valós és folyamatos megmérettetésének lehetőségét.

További híreink