HU| EN

Antenna Hungária – iPONT: Sikeres, szemüveg nélkül nézhető, élő 3DTV teszt digitális földfelszíni televíziós platformon

Világviszonylatban is egyedülálló 3DTV tesztet hajtott végre az Antenna Hungária Zrt. és az iPONT Kft. a napokban

Világviszonylatban is egyedülálló 3DTV tesztet hajtott végre az Antenna Hungária Zrt. és az iPONT Kft. a napokban: a két társaság háromdimenziós videotartalmat vitt át földfelszíni digitális televíziós rendszeren, melyet speciális szemüveg nélkül nézhető készüléken jelenítettek meg.

Az országos földfelszíni digitális televíziós (DVB-T) hálózatokat üzemeltető Antenna Hungária és a szemüveg nélkül nézhető 3D LCD-képernyőhöz szoftvert fejlesztő iPONT nemrég közös tesztet indított, amely több szempontból is sikerrel zárult a napokban.

Az Antenna Hungária laboratóriumában végzett teszt során 3D-videóanyagot vittek át szabványos digitális földfelszíni televíziós platformon, a "sugárzott" videoanyagot pedig az iPONT Kft. által fejlesztett 3D-szoftver segítségével speciális szemüveg nélkül lehetett élőben nézni LCD-képernyőn. A kódolást, modulációt, dekódolást, megjelenítést magába foglaló átviteli lánc hibamentesen működött a teszt során. A videotartalom képformátuma FullHD (1920x1080), 50i, az átvitel adatsebessége 8 megabit/s volt. Az autosztereoszkópikus 3D technológia digitális televíziós alkalmazására Magyarországon még nem volt példa, sőt ez világviszonylatban is úttörő kezdeményezésnek számít.

"Az Antenna Hungária különös hangsúlyt fektet az innovációra, ezért is tartja fontosnak, hogy a jövő ígéretes új irányzatát, a térhatású képátvitel feltételeit is tesztelje digitális televíziós környezetben" - mondta el Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója a sikeres tesztet követően.

"Világsiker lehet a most tesztelt élő, szemüveg nélküli 3DTV, hiszen ma még csak a szemüveges verzióra fókuszálnak a műsorszórók és a nagy gyártók" - értékelte az eredményeket Korcsok Zoltán. Az iPONT Kft. ügyvezetője szerint intenzív fejlesztéssel belátható időn belül a fogyasztók számára is elérhetővé válhat az úttörő megoldás, ami később a globális piacon is sikertermékké válhat.

Antenna Hungária Zrt. iPONT Kft.

Autosztereoszkópikus (3D szemüveg nélküli) megjelenítés: ennél a megjelenítésnél nincs szükség szemüvegre. Ebben az esetben egy mikrolencséket vagy takaró sávokat tartalmazó szűrőlap kerül a megjelenítő elé. Minden lencse vagy sáv átfed néhány képpontot, és különböző irányba téríti el a fényt vagy tesz láthatóvá a két szem részére más-más képpontokat.

’side-by-side’ technika: a jobb és a bal szemhez tartozó nézetek képeit egymás mellé helyezve viszik át nagyfelbontású televíziós csatornán. A jobb és a bal nézetet a megjelenítés helyén választják szét, hogy a néző jobb és bal szemébe már csak a megfelelő nézet képe kerüljön.

Digitális földfelszíni televíziós sugárzás (DVB-T): A televíziózás világában egyre nagyobb teret nyerő digitális műsorszórás kiépítésére jött létre 1993-ban a DVB néven ismertté vált páneurópai platform. A szervezet a szabványosított digitális földfelszíni televíziós sugárzásnak a DVB-T jelet adta, amely megoldásainak köszönhetően nagyobb műsorválasztékot, kiváló minőséget és megbízható vételt biztosít a nézők számára. A DVB-T emellett egy olyan "jövőbiztos" rendszert is jelent, amely új piaci és üzleti lehetőségeket képes teremteni.

További információ, sajtókapcsolatok:

Antenna Hungária Zrt.
Tóth András, kommunikációs vezető
Tel: + 36 1 464-2110
E-mail: totha [kukac] ahrt.hu

iPONT Kft.
Mártonfi Milán / MOA Communications
Tel: + 36 20 213-9296
E-mail: milan.martonfi@moacom.hu

Az Antenna Hungáriáról (www.ahrt.hu)

Az Antenna Hungária innovatív, vevőorientált telekommunikációs társaság, Magyarországon piacvezető az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás és mikrohullámú hálózati szolgáltatások terén. Erősségeire, személyi állományára és tapasztalataira támaszkodva a társaság technológiákat és megoldásokat alkalmaz és fejleszt, hogy ezzel is hozzájáruljon üzleti ügyfelei és az egész iparág sikeréhez. A nemzetközi TDF Csoport tagjaként és független piaci szereplőként az AH célja, hogy kulcsszerepet játsszon a digitális televíziós és rádiós műsorszórásra való átállásban, valamint a műsorszórás és a távközlés konvergenciájában. A társaság egyedülálló adótorony-infrastruktúráján, valamint nagy tapasztalatokkal rendelkező és motivált csapatán alapuló élvonalbeli szolgáltatások átfogó választékát kínálja. Az AH hangsúlyt fektet a technikai innovációra, a szolgáltatások fejlesztésére, a magas színvonalú ügyfélmenedzsmentre és a lehető leghatékonyabb üzemeltetési környezet kialakítására.

Az iPONT-ról (www.ipont.hu)

A vállalatmenedzsment szoftverekre specializálódott iPONT Consulting Kft. 2003-ban alakult tipikus "garázscégként", és 2007 óta foglalkozik háromdimenziós képalkotással. A hazai tulajdonú vállalat jelenleg 40 alkalmazottal fejleszti a világon egyedülálló 3D-szoftverét. Az alkalmazás a német Tridelity partnervállalat által fejlesztett képernyővel együtt olyan háromdimenziós képet képes alkotni, amely - eltérően a nagy elektronikai gyártók hasonló termékeitől - 3D-szemüveg nélkül is térhatású élményt biztosít. Az iPONT 2009-ben 430 millió forint költségvetésű hardverfejlesztési projektet indított, amelyhez uniós forrásokból mintegy 270 milliós támogatást nyert el. A társaság jelenleg 3-5 millió eurós kockázatitőke-bevonás és cégforma-átalakítás előtt áll. Az iPONT több szakmai díjat kapott fejlesztése elismeréseként, köztük az I. HiTech Show Nagydíját 2009 decemberében és az InnoMax díjat 2010-ben.

További híreink