HU| EN

A radiocafé programja a DAB+ digitális rádiós kísérleti platformon

Immáron tíz csatornára emelkedett az Antenna Hungária DAB+ rendszerű digitális földfelszíni rádiós kísérleti sugárzásának kínálata, mely április

Immáron tíz csatornára emelkedett az Antenna Hungária DAB+ rendszerű digitális földfelszíni rádiós kísérleti sugárzásának kínálata, mely április elején a radiocafé műsorával bővült.

Az Antenna Hungária Budapest és környékén április végéig elérhető, DAB+ rendszerű digitális földfelszíni rádiós kísérleti sugárzása április elején kibővült a radiocafé műsorával, ezáltal az elérhető csatornák száma immáron tízre emelkedett. A kísérleti szolgáltatás immáron négy magyar közszolgálati és három magyar kereskedelmi csatornát tartalmaz a továbbra is elérhető három svájci adó mellett.

Az Antenna Hungária célja a kísérleti sugárzással olyan új technikai megoldás bemutatása a partnerei, a rádiós tartalomszolgáltatók felé, amelyet igénybe véve a rádiócsatornák a XXI. századnak megfelelő színvonalon és minőségben szólhatnak a hallgatóikhoz.

A jelenleg Budapesten és annak 60 km-es körzetében analóg módon fogható radiocafét tulajdonló Est Media Group tervei között szerepel egy országos lefedettségű hálózaton hallgatható rádióadás elindítása is.

„Amellett, hogy általában véve is igyekszünk támogatni a korszerű digitális technológiák térnyerését, reményeink szerint a DAB+ rendszerű platformon történő megjelenés előnyként szolgálhat majd az országos analóg rádiófrekvenciák megújításáért folyó verseny során is. Részben ezért is döntöttünk úgy, hogy részt veszünk a kísérleti DAB+ sugárzásban, részben pedig annak érdekében, hogy a kísérlet során konkrét műszaki, vételi tapasztalatokat is szerezzünk” – hangsúlyozta Kelemen Zoltán, a radiocafé ügyvezető igazgatója.

„Üdvözöljük a radiocafé döntését, melynek értelmében részt vesznek a DAB+ kísérleti sugárzásban, örülünk annak, hogy a rádió azt a szándékát is kinyilvánította, hogy a közeljövőben állandóbb jelleggel csatlakozna a platformhoz. Véleményünk szerint ez egy lényeges döntés egy olyan rádiós műsorszolgáltató tulajdonosa részéről, mely országos analóg rádiófrekvenciához szeretne jutni, emellett pedig a DAB+ platformon történő megjelenésével időben fel tud készülni az analóg rádiós hálózatok 2014 végére tervezett lekapcsolására” – emelte ki Jean-Francois Fenech az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója.

Antenna Hungária Zrt. radiocafé 98.6 - Est Media Group

Az Antenna Hungária által nyújtott digitális rádiós sugárzás paraméterei:


További információ:


Antenna Hungária Zrt.
Tóth András
kommunikációs vezető
Tel: +36 1 464-2110
E-mail: totha [kukac] ahrt.hu

radiocafé 98.6 - Est Media Group
Kelemen Zoltán
ügyvezető igazgató
Tel: +36 1 555-5980
Fax: +36 1 555-5981
E-mail: kelemen.zoltan@radiocafe.hu

Az Antenna Hungáriáról (
www.ahrt.hu)

Az Antenna Hungária innovatív, vevőorientált telekommunikációs társaság, Magyarországon piacvezető az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás és mikrohullámú hálózati szolgáltatások terén. Erősségeire, személyi állományára és tapasztalataira támaszkodva a társaság technológiákat és megoldásokat alkalmaz és fejleszt, hogy ezzel is hozzájáruljon üzleti ügyfelei és az egész iparág sikeréhez. A nemzetközi TDF Csoport tagjaként és független piaci szereplőként az AH célja, hogy kulcsszerepet játsszon a digitális televíziós és rádiós műsorszórásra való átállásban, valamint a műsorszórás és a távközlés konvergenciájában. A társaság egyedülálló adótorony-infrastruktúráján, valamint nagy tapasztalatokkal rendelkező és motivált csapatán alapuló élvonalbeli szolgáltatások átfogó választékát kínálja. Az AH hangsúlyt fektet a technikai innovációra, a szolgáltatások fejlesztésére, a magas színvonalú ügyfélmenedzsmentre és a lehető leghatékonyabb üzemeltetési környezet kialakítására.

A radiocafé 98.6-ról: www.radiocafe.hu

A DAB-ról - Digital Audio Broadcasting (www.worlddab.org)


A DAB (Digital Audio Broadcasting) egy digitális modulációs eljáráson alapuló rádió-műsorszórási eljárás, amely a hallgató számára kedvezőbb vételt, jobb hangzást, valamint képi vagy szöveges kiegészítő információk átvitelének lehetőségét nyújtja.

- Kiváló hangminőség
- Frekvencia hatékonyabb kihasználása
- Szélesebb műsorkínálat
- Kiegészítő szolgáltatások lehetősége
- Megbízható vétel kedvezőtlen terepviszonyok vagy autózás közben is

A DAB+ technológia jellegzetessége, hogy egy adóberendezéssel nem egy, hanem 10-18 rádióműsor sugározható egyidejűleg egy multiplexen. Az egy adóval kisugárzott műsorok és adatok összességének neve a multiplex.

A világ számos országában folytatnak DAB+ kísérleteket, a környező európai országok közül Svájcban 13 rádióműsort sugároznak DAB+ formátumban, Csehországban 3 programmal folytatnak kísérleti sugárzást, Olaszország, Málta és Hollandia is tervezi a kísérletek indítását. Ausztráliában 2009. május 1-jén indul a kereskedelmi DAB+ sugárzás.

További híreink