HU| EN

A Mobil TV már nem jövőidő! - Az Antenna Hungária elindította a DVB-H mobil-televíziós sugárzást Budapesten, mely a Nokia kompatibilis készülékeivel is vehető

Az Antenna Hungária és a Nokia közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy három adóval elindult a DVB-H sugárzás Budapesten. Az AH már működő DVB-H

Az Antenna Hungária és a Nokia közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy három adóval elindult a DVB-H sugárzás Budapesten. Az AH már működő DVB-H platformja jelenleg a magyar közszolgálati tv-csatornák nyílt (titkosítás nélküli) sugárzására van felkészítve, tehát az arra alkalmas Nokia okostelefonjával bárki tesztelheti a szolgáltatást.

A 2008. december 1-jén elindult DVB-H szolgáltatás a beállított adóteljesítményeknek és adási paramétereknek köszönhetően Budapest legnagyobb részén, még az épületeken belül is jó vételt biztosít, a kültéri lefedettség pedig Budapest határain is túlnyúlik. A DVB-H vevővel rendelkező Nokia készülékek tulajdonosai jelenleg a Duna TV és a Duna II Autonómia csatornák műsorkínálatából választhatnak, de az alkalmazott adásmódnak köszönhetően a csatornaszám akár 20-ra is növelhető a jövőben.

Az Antenna Hungária DVB-H szolgáltatása jelenleg a Nokia beépített DVB-H vevővel rendelkező készülékén az N96-on vehető. A Nokia N96-on pár gombnyomással elindíthatjuk a kiválasztott csatornát: a nagy, 2,8" képátlójú, 16 millió színű QVGA, LCD-TFT kijelző kifogástalan képet biztosít a műsorokhoz, így tökéletes minőségben nézhetjük a kiválasztott adót. Az élvezetes hangzásért pedig a sztereó hangszórók felelnek. A Nokia SU-33W külső mobil tv vevő modul segítségével a felhasználók már meglévő, kompatibilis S60-as Nokia okostelefonjaikon is élvezhetik az adást – így a mobil-televíziós adás vétele kisebb beruházással is több tízezer felhasználó számára azonnal elérhetővé válik.

A jelenlegi technológia arra is lehetőséget ad, hogy a szabadon vehető műsorok mellett fizetős csatornák is megjelenhessenek, melyhez a meglévő platformot tartalomvédelmi technológiával kell kiegészíteni. „Az AH a következő hónapokban a mobilhálózatok üzemeltetőivel együttműködve igyekszik megtalálni azt az optimális üzleti modellt, amely vonzó az előfizetők számára, és a szolgáltatók részéről is vállalható” – mondta el Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária műsorterjesztési és műszaki szolgáltatási üzletág-igazgatója.

„A mobilkészülékek teljesen új felhasználási formákat, szokásokat hoznak életünkbe – igaz ez a médiafogyasztásra is. Az előzetes tanulmányok szerint mobil televíziózásra világszerte nagy igény mutatkozik: a felmérések szerint 2011-re 130 millióan néznek majd TV műsort mobilkészülékükön – mondta el Dankovics Tamás, a Nokia üzletfejlesztési igazgatója. – Nagy öröm számomra, hogy a közép-európai térségben, hazánkban az elsők között fogható a digitális mobiladás – ezzel olyan, fejlett technológiájú országokhoz csatlakozunk, mint Finnország, Németország, Franciaország, Malajzia vagy Tajvan. A Nokia úttörő szerepet játszott a digitális mobil-televíziózás technológiai alapjainak megalkotásában és szabványosításában. A piacon elérhető készülékeink pedig széles felhasználói réteg számára teszik elérhetővé a szolgáltatást” – tette hozzá Dankovics Tamás.

Az adók jelenleg az Antenna Hungária Széchenyi-hegyi állomásáról, valamint a Száva utcából és a Hármashatár-hegyről sugároznak. Mindegyik adó ugyanazon a frekvencián, az UHF sávi 38-as tv-csatornán sugároz, az adók szinkronizált, egyfrekvenciás (SFN) hálózatot képeznek, ezáltal a vevőkészülékek a körzetek határán való áthaladáskor is folyamatosan vehetik a kiválasztott műsort.A jelenlegi DVB-H lefedettség Budapest körzetében (ahol jó beltéri vétel is várható)


További információk a DVB-H platformról:

Az Antenna Hungária Zrt. 2006 óta folytat DVB-H kísérleteket Budapesten. 2007-ben a T-Mobile-lal együttműködve úgynevezett 'end-to-end' műszaki teszteket végzett, 2007 novemberétől 2008 januárjáig pedig ún. 'friendly user' teszt keretében a Nokia Siemens Networks, a T-Mobile és a Vodafone közreműködésével 14 televíziós csatorna programját sugározta az AH Budapesten, és néhány interaktív szolgáltatás – szavazás, programletöltés – is kipróbálható volt. A kísérletek célja a kereskedelmi szolgáltatás műszaki megalapozása és a zökkenőmentes bevezetés, a magas színvonalú szolgáltatás feltételeinek kialakítása volt. Az ősz folyamán pedig már a Pannon is bekapcsolódott az előkészületekbe. Az Antenna Hungária 2008 augusztusában nyerte el az országos DVB-H hálózat kiépítésének és az ehhez szükséges frekvenciák használatának jogát az NHH pályázatán. A szerződés értelmében a cég vállalta, hogy az országos mobil-televíziós hálózat létrehozását 2008 végén megkezdi, és 2013-ra befejezi.

A DVB-H alapú mobil műsorszórás egyik fontos jellegzetessége az ESG (Electronic Service Guide, elektronikus szolgáltatási kalauz) funkció. Ez teszi lehetővé, hogy az előfizetői készülékek érzékeljék a közvetített szolgáltatásokat, a használók pedig egy könnyen kezelhető menürendszerből kiválaszthassák az őket érdeklő szolgáltatásokat. Az eddig kidolgozott ESG-szabványok közül a legkorszerűbb OMA BCAST ESG került alkalmazásra, mivel ez rendelkezik a legszélesebb funkcionalitással, valamint az utóbbi időben mindegyik DVB-H alapú mobil-televíziós szolgáltatás OMA BCAST ESG-vel indult, a szolgáltatás vételére alkalmas mobiltelefonok már jelen vannak például a Nokia kínálatában is.

További információ:


Antenna Hungária Zrt.
Tóth András
kommunikációs vezető
Tel: +36 1 464-2110
E-mail: totha [kukac] ahrt.hu

Nokia Dél-Kelet Európa
Simai Anna
kommunikációs vezető
Mobil: +36 20 977-7797
E-mail: Anna.Simai@nokia.com

Az Antenna Hungáriáról (www.ahrt.hu)

Az Antenna Hungária innovatív, vevőorientált telekommunikációs társaság, Magyarországon piacvezető az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás és mikrohullámú hálózati szolgáltatások terén. Erősségeire, személyi állományára és tapasztalataira támaszkodva a társaság technológiákat és megoldásokat alkalmaz és fejleszt, hogy ezzel is hozzájáruljon üzleti ügyfelei és az egész iparág sikeréhez. A nemzetközi TDF Csoport tagjaként és független piaci szereplőként az AH célja, hogy kulcsszerepet játsszon a digitális televíziós és rádiós műsorszórásra való átállásban, valamint a műsorszórás és a távközlés konvergenciájában. A társaság egyedülálló adótorony-infrastruktúráján, valamint nagy tapasztalatokkal rendelkező és motivált csapatán alapuló élvonalbeli szolgáltatások átfogó választékát kínálja. Az AH hangsúlyt fektet a technikai innovációra, a szolgáltatások fejlesztésére, a magas színvonalú ügyfélmenedzsmentre és a lehető leghatékonyabb üzemeltetési környezet kialakítására.

A Nokiáról (www.nokia.hu)

A Nokia világelső a mobilkommunikáció területén, a konvergáló internetes és kommunikációs iparág átalakulásának és növekedésének motorja. Mobileszközök széles skáláját kínálja, melyek szolgáltatásai és szoftverei zenei, navigációs, videós, televíziós, képalkotási, játék és üzleti megoldásaikkal a felhasználóknak egyedülálló élményt nyújtanak. Kiemelten fontos a cég számára a felhasználói internet szolgáltatások, üzleti alkalmazások és szoftverek fejlesztése, valamint e termékcsoportok kínálatának bővítése. A Nokia Siemens Networks-ön keresztül eszközöket, megoldásokat és szolgáltatásokat is biztosít mobil hálózati szolgáltatók számára. A Nokia Magyarország egyik vezető távközlési vállalata. A Nokia Markets (piacok) vállalati egységén belül 2008. január 1-jétől budapesti központtal egy új, délkelet-európai (South East Europe - SEE) értékesítési egységet hozott létre. Magyarország, Románia, Görögország, Izrael, Bulgária, Szerbia, Montenegró, Albánia, Makedónia, Ciprus és Koszovó tartozik az új értékesítési egység irányítása alá. A Nokia komáromi üzeme az európai piacra szállít mobiltelefonokat. Mindent egybevetve: a Nokia a távközlési ipar egyik legnagyobb külföldi beruházója hazánkban.

A DVB-H-ról (Digital Video Broadcasting – Handheld, www.dvb-h.org)

A földfelszíni digitális televíziózás egyik legígéretesebb új üzleti lehetősége a mobiltelefonok számára nagyszámú, akár 15-25 élő televíziós csatornát sugárzó DVB-H technológia, amely a már sok országban bevezetett DVB-T rendszerrel kompatibilis szabványra épül, annak mobil környezethez való adaptációja. A műsorszóráson alapuló mobil-televíziós szolgáltatásokban mind a műsorszóró cégek, mind a mobil távközléssel foglalkozó társaságok igen komoly piaci lehetőséget látnak. Ennek tudható be, hogy az elmúlt négy év során számos európai országban hoztak létre kísérleti DVB-H rendszert, és Olaszországban, Ausztriában, Svájcban, Hollandiában, Albániában már a kereskedelmi szolgáltatás is megindult. Az Európai Bizottság is a DVB-H-t ajánlja alkalmazni mobil-televíziós műsorszóró szabványként.

További híreink