HU| EN

A Magyar Katolikus Rádió és az Antenna Hungária elindítja Magyarország első középhullámú digitális DRM tesztsugárzását

A Magyar Katolikus Rádió fennállásának negyedik évfordulója alkalmából 2008. május 30-án digitális középhullámú (DRM) tesztsugárzást indít az Antenna

A Magyar Katolikus Rádió fennállásának negyedik évfordulója alkalmából 2008. május 30-án digitális középhullámú (DRM) tesztsugárzást indít az Antenna Hungáriával együttműködve.

A Magyar Katolikus Rádió küldetésének tekinti, hogy biztosítsa mind a határainkon belüli, mind pedig a határainkon túli területek magyar anyanyelvű lakosainak a Rádió műsorainak a hallgatását. Ehhez a középhullámú műsorszóró sáv nyújtja a legkedvezőbb feltételeket. Az előttünk álló kísérletek során elsősorban a vétel minőségi paramétereinek a változását, az adóteljesítmény és a lefedettség viszonyát, valamint a külső zavarokkal szembeni védettséget kívánjuk vizsgálni.

A tesztek megkezdését követően a Katolikus Rádió és az Antenna Hungária 2008 júniusában meghatározott időtartamokban a rádió Lakihegyi adóján, 810 kHz-en nappali és éjszakai tesztsugárzásokat folytat, amelyek célja a DRM műszaki lehetőségeinek gyakorlati vizsgálata, valamint a nappali és az éjszakai ellátott terület felmérése. Ezzel egyidejűleg szubjektív vizsgálatok is zajlanak majd, a DRM módban elérhető hangminőség értékelésére.

Magyarországon a digitális rádiózás még gyermekcipőben jár, az országban lévő digitális készülékek számát legfeljebb néhány tucatra becsülik. Folyamatban van azonban a digitális rádiós multiplex-pályázat, amennyiben ez kedvező eredménnyel zárul, akkor a közeljövőben megkezdődhet a digitális rádiós földfelszíni, kereskedelmi szolgáltatás Magyarországon. Az Antenna Hungária, mint a digitális rádiós pályázat egyik résztvevője felkészülten várja a digitális földfelszíni rádiózás bevezetéséről nyár folyamán megszületendő döntést, 1995 óta folytat DAB kísérleti adást, a digitális rádiós kísérleteket a tavalyi év során DAB+ és T-DMB kísérletekkel bővítette. Az Antenna Hungária anyavállalata, a TDF-csoport pedig sikeres DRM kísérleteket folytatott Franciaországban és további európai országokban, melyek tapasztalatai rendelkezésre állnak – mondta el Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója.

Antenna Hungária Zrt. Magyar Katolikus Rádió Zrt.

További információ:

Antenna Hungária Zrt.
Tóth András
kommunikációs igazgató
Tel: +36 1 464-2110

Magyar Katolikus Rádió Zrt.
Gyömöre Mihály
operatív igazgató
Tel: + 36 1 255-3330

Az Antenna Hungáriáról (www.ahrt.hu)

Az Antenna Hungária innovatív, vevőorientált telekommunikációs társaság, Magyarországon piacvezető az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás és mikrohullámú hálózati szolgáltatások terén. Erősségeire, személyi állományára és tapasztalataira támaszkodva a társaság technológiákat és megoldásokat alkalmaz és fejleszt, hogy ezzel is hozzájáruljon üzleti ügyfelei és az egész iparág sikeréhez. A nemzetközi TDF-csoport tagjaként és független piaci szereplőként az AH célja, hogy kulcsszerepet játsszon a digitális televíziós és rádiós műsorszórásra való átállásban, valamint a műsorszórás és a távközlés konvergenciájában. A társaság egyedülálló adótorony-infrastruktúráján, valamint nagy tapasztalatokkal rendelkező és motivált csapatán alapuló élvonalbeli szolgáltatások átfogó választékát kínálja. Az AH hangsúlyt fektet a technikai innovációra, a szolgáltatások fejlesztésére, a magas színvonalú ügyfélmenedzsmentre és a lehető leghatékonyabb üzemeltetési környezet kialakítására.

A Magyar Katolikus Rádióról (www.katolikusradio.hu)


A Magyar Katolikus Rádió 2004. május 30-án kezdte meg működését a szolnoki adóval a középhullámú 1341 kHz-es frekvencián. Az adóhálózat a budapesti 810 kHz-es, valamint a siófoki 1341 kHz-es frekvenciával bővült 2005 tavaszán, ezáltal a rádió műsora országosan foghatóvá vált. A Rádiót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azzal a céllal hozta létre, hogy a magyar társadalomban a keresztény életfelfogást megerősítse és terjessze. Közszolgálati műsorstruktúrájával segít eligazodni és tájékozódni a közélet számtalan területén és a mindennapok kérdéseiben. A Rádió szerepet vállal a Katolikus Egyház tanításának hirdetésében, a magyar és az egyetemes kultúra, valamint anyanyelvünk értékeinek megőrzésében határon innen és túl. A Katolikus Rádió három stúdióját a legmodernebb digitális adásszerkesztő és lebonyolító berendezésekkel szerelték fel, hogy a jövőbeni műsorszórás igényeinek is eleget tegyenek.

A DRM-ről (www.drg.org)

A DRM (Dgiital Radio Mondiale) a 30 MHz alatti sávok nemzetközileg elfogadott és szabványosított digitális rádiórendszere. A fejlesztés a DRM konzorcium keretein belül 1998-ban kezdődött, az első rendszeres adások 2003-ban indultak. A jelenlegi hosszú-, közép- és rövidhullámú sávokban elérhető hangminőség az FM-rádiók és a CD elterjedése miatt egyre kevésbé felel már meg a hallgatói igényeknek, viszont ezekkel az AM-adókkal gazdaságosabban valósítható meg a nagy területek lefedése, valamint egyszerűbben valósítható meg az interkontinentális sugárzás, mint műholdon keresztül. A DRM ötvözi a digitális technikából fakadó előnyöket a nagy területek egyszerű lefedésével. A konzorcium folytatja fejlesztéseit, és kiterjeszti a rendszert a 120 MHz-es frekvenciáig. A rendszer-kiterjesztési projekt belső elnevezése DRM+. A DRM FM-közeli hangzást és könnyű kezelést biztosít a digitális átvitelnek köszönhetően, mindezt kisebb energiafelhasználás mellett.

További híreink