HU| EN

2021 IT biztonsági kihívásai a magyar cégeknek

 

A PwC Magyarország az elmúlt tíz év során minden évben felmérte a hazai vállalatok vezérigazgatóinak várakozásait. A kutatás kezdete óta sosem tapasztalt mértékű az optimizmus a globális gazdaság és a magyar gazdaság növekedési ütemével kapcsolatban. 2021-re minden második vállalat létszámnövekedéssel kalkulál. A pandémia azonban elmélyítette azokat az aggodalmakat, amelyekkel a vezetők eddig is kénytelenek voltak szembenézni.

Míg tavaly a vezetők 21%-a tartott az adóterhek növekedésétől, ez az arány idén 50%, illetve a válsághelyzetekre való felkészültség és a munkaerő romló egészségügyi állapota szintén nagyot ugrott előre a kockázati tényezők listáján a vezérigazgatók szemében. Összességében a járvány minden emberi tényezőt bizonytalanná tett a vállalatoknál. Várható, hogy nem lesz megfelelő szakember az egyes feladatokra. A munkaerő stratégiai fontosságát az is jól szemlélteti, hogy a cég sikeres működését garantáló prioritások listáján a két legfontosabb tényező a munkavállalókhoz kapcsolódik. Az EY Hungary tanácsadó cég szerint a jövő vezetőinek fel kell ismerniük, hogy a digitális átalakulás kulcsa maga a munkavállaló.

A Gartner elemzői úgy vélik, hogy míg 2020-ban a vállalkozások meglévő pozíciójuk megőrzésére, működésük biztosítására, és a túlélésre törekedtek elsősorban, addig 2021-ben a Covid második, harmadik hulláma és a tömeges oltások után már ezek a pandémia alatt elengedhetetlen ismérvek nem lesznek elegendőek. 2021-re a piackutató cégek a globális IT-költségek növekedésére számítanak, a tavalyi, szűkös, pandémiás esztendő után 6,2 százalékos növekedést jósolva. A kulcs a Covid katalizátor szerepe: pontosabban az általa kiváltott erős igyekezet a kötelező digitális transzformáció irányába. Az optimista előrejelzés szerint idén még a 2008-as pénzügyi válság utáninál is erősebb lehet az Információ és Kommunikáció Technológia (ICT)-kiadások fellendülése - várhatóana mobileszközök és üzleti szoftverek fogják vezetni ezt a tendenciát.

Várakozások a CEE régióban

A Covid előtti üzleti világ túlélésének záloga a skálázható és rugalmas technológia lesz az Institute for Business Value kutatása szerint. Ők a közép-kelet-európai vállalatvezetőket kérdezték meg, akik szerint négy kulcsfontosságú technológia fogja meghatározni a pandémia utáni éveket: a hibrid felhő, az IoT egyes változatai, a mesterséges intelligencia és automatizáció. Ezektől a technológiáktól várják, hogy vállalkozásaik ellenállóbbá, gyorsabbá és okosabbá váljanak a világjárvány okozta ágazati problémák ellenében. Olyan IT-infrastruktúrára van szükségük, amely könnyen, egyik percről a másikra rugalmasan változtatható, így a váratlan események sem érik meglepetésként őket. A vállalat digitalizálódik, a cégek keresik a saját és bérelt infrastruktúra értelmes keverékét; mit érdemes helyileg működtetni, mit bízzunk a felhőre, mit éri meg szolgáltatásként igénybe venni.

A járvány tanulsága az, hogy mégsem kell minden helyen kell ott lennünk, ahol eddig azt gondoltuk, hogy elengedhetetlen a fizikai jelenlétünk. Ennek megvalósításához a vállalatoknak mindenképpen szüksége lesz kollaborációs eszközökre, ahogy azokra a megoldásokra is gondolniuk kell, amelyek egy termelési folyamatot, egy gyárat digitálisan modelleznek. Megfelelő eszközökkel még a fizikai termelést is lehetséges távolról auditálni. A következő időszak kiemelten fejlesztendő területe lesz az emberierőforrás-menedzsment, ahol érdemes olyan automatizációs megoldásokba befektetni, amelyek az adatelemzés, a kiberbiztonság és egyéb területeken is kiváltják az ismétlődő feladatokat, támogatják a jó szakember munkáját. Mindezek ugyanakkor magukkal hordozzák a kiberbiztonsági kockázatok megjelenését is. Fontos, hogy a fejlesztésekkel párhuzamosan figyelmet kell fordítani a biztonságra is, olyan megoldásokat keresve, amely kevés vállalati adatot kockáztat incidens esetén.

Az egyre szofisztikáltabb támadások megelőzése nem ritkán túl nagy feladatot jelent a belső IT-kapacitás számára. Ezért sok vállalatnak megéri az IT-rendszer biztonságának fokozását erre specializált szolgáltatóra bízni, amely rendelkezik az ehhez szükséges szaktudással és technológiai háttérrel. Ilyenek az Antenna Hungária üzletmenet folytonosságot támogató kiberbiztonsági megoldásai, mint például a SOC és DDoS-védelmi szolgáltatások, amelyek a vállalati igényektől függően választhatók többféle csomagban.

Források:

  1. Gyors kilábalást várnak a magyar vezetők 2021-től (10. PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérés)
  2. Két új Gartner Magic Quadrant-jelentésben is vezető helyen szerepel az IBM
  3. A Covid mint katalizátor

vissza az előző oldalra