HU| EN

A Magyar Állam visszavásárolja az Antenna Hungáriát a TDF csoporttól

Az “Antenna Hungária” Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. száz százalékos részvénycsomagjának megvételéről írt alá adásvételi szerződést

Az “Antenna Hungária” Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. száz százalékos részvénycsomagjának megvételéről írt alá adásvételi szerződést 2014. március 26-án a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kizárólagos tulajdonában álló NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. a francia műsorszóró szolgáltatást ellátó TDF S.A. (TDF) leányvállalatával.

A szerződés értelmében az Antenna Hungária 2014. május 30. napjával a kormányzati informatikai és távközlési üzemeltetést, valamint szolgáltatást ellátó állami társaság, a NISZ tulajdonába kerül.

A tranzakció – amely magában foglalja a részvényátruházást és a TDF által az Antenna Hungária részére nyújtott tulajdonosi kölcsön kiváltását – összesen 55,9 milliárd forintra (körülbelül 180 millió euróra) értékeli az Antenna Hungáriát, melynek a módosított EBITDA -ja (a megszűnt analóg TV sugárzást kivéve) a 2014. március 31-i pénzügyi évet bezáróan 5,59 milliárd forint (körülbelül 18 millió euró).

A TDF 2013-ban indított el egy tendert az Antenna Hungária 100 százalékos tulajdoni hányadának értékesítésére, melyre a Magyar Állam vevőként jelentkezett.

„A kormány az Antenna Hungária visszavásárlásáról döntött, mert ennek eredményeként újból állami tulajdonba kerül a nemzetstratégiai szempontból is különös jelentőségű országos földfelszíni és műholdas televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás. A kormány döntése összhangban van a hazai közművagyon újbóli köztulajdonba történő helyezésével, illetve a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával” – nyilatkozta Szabó Zoltán Attila, a NISZ vezérigazgatója.

„A Magyar Állammal kötött szerződésnek kifejezetten örülünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a TDF vezetésével az Antenna Hungária sikeresen jutott el az analóg TV világából a digitális TV korszakba. További jelentős beruházások eredményeként, amelyek körülbelül 20 milliárd forintra rúgtak a TDF tulajdonlása alatt, a TDF és a cég szakértelmének köszönhetően, az Antenna Hungária úttörőként lépett fel számos új szolgáltatással és technológiai területen, így mára innovatív és vezető szerepet tölt be a digitális médiában Magyarországon” – nyilatkozta Olivier Huart, a TDF elnök-vezérigazgatója.

A magyar kormányzati stratégiával összefüggő Antenna Hungária visszavásárlással újból állami tulajdonba kerül az a nemzetbiztonságilag is kiemelt fontosságú közművagyon, ami az országos műholdas és földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórást és hálózatot, illetve –szétosztást valósítja meg, és amelynek jelenleg is a Magyar Állam a legfontosabb megrendelője. Az ügylet lezártával olyan fejlett digitális technológia és kompetencia kerül köztulajdonba, amely lehetőséget nyújt arra, hogy a műsorszóró infrastruktúra-rendszer a költségek optimalizálása mellett magas minőségű szolgáltatást nyújtson, ugyanakkor az állami és közigazgatási feladatok kiszolgálását is megvalósítsa.

Az Antenna Hungária Zrt.-ről bővebben: Az Antenna Hungária a hazai telekommunikációs és műsorszóró szektor meghatározó szereplője. Fő tevékenységi területe az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás, előfizetéses televízió műsorszórás, hosting és karbantartási szolgáltatások telekom szolgáltatóknak és egyéb telekommunikációs szolgáltatások és megoldások vállalati ügyfeleknek. Az elmúlt években a telekommunikációs szolgáltatások jelentős fejlesztésének köszönhetően a cégcsoport egyre nagyobb szerepet tölt be a távközlés területén is, 1998 óta üzemelteti Országos Transzport Hálózatát, amely egy nagysebességű, az egész országot lefedő digitális, mikrohullámú gerinchálózat.

Az Antenna Hungária leányvállalata a Hungaro DigiTel Kft. (HDT), mely társaságban 55 százalékos tulajdonosi hányaddal rendelkezik, a kisebbségi 45 százalék a Portugal Telecom Group tulajdonában van. A HDT meghatározó európai műholdas távközlési szolgáltató, amely magas színvonalú telekommunikációs megoldásokat biztosít mind az állami-, mind a magánszféra szereplőinek. A HDT működésének mindenkori legfontosabb tényezője az ügyfelek távközlési igényeinek professzionális és sokrétű kiszolgálása egy biztonságos műholdas kapcsolatrendszer segítségével (VSAT). A HDT legnagyobb ügyfele a Magyar Állam.

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-ről bővebben: A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) az állami infokommunikációs és távközlési szolgáltatások stratégiai jelentőséggel bíró vállalata. Feladatait három lányvállalata – Kopint-Datorg Kft., az IdomSoft Zrt. és a Pro-M Zrt. – közreműködésével valósítja meg. Legnagyobb megrendelői államigazgatási szervek és országos hatáskörű intézmények. A NISZ stratégiai céljai között első helyen a kormányzati infrastruktúra működtetése, az e-közigazgatási megoldások támogatása, valamint a kormányzati alap és emelt szintű informatikai szolgáltatások állnak. A vállalat tevékenységével az európai integrációba szervesen beépülő, a hazai közszféra előtt álló innovációs kihívásoknak kíván magas színvonalon eleget tenni.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

További híreink