HU| EN

Technical background


Broadcast signal forwarding to uplink station(s) and broadcasting transmitter(s)

Antenna Hungária can offer its program distribution service by the following solutions for its clients to be able to reach their partners. Within the confines of program distribution, Antenna Hungária broadcasts the signal from studio to satellite uplink station or to transmitter.

The applied solutions are:

Fiber network access:
Mainly in Budapest, and already in some other parts of the country, as well, our company has its own or hired fiber links with the help of which it can realize a totally redundant link if it is necessary. Generally, the most up-to-date (Next Generation) SDH/PDH and IP/Ethernet appliances are used for the links. The forwarding of broadcast signal of the public broadcasters from their studio to satellite uplink station is realised through a path-redundant fiber access with the back-up of service equipment.

Microwave access:
The broadcasting towers of Antenna Hungária are located on the highest points of Hungary from which the users’ end-points can be linked to the digital microwave OTH (National Transport Network) or to the Fiber Network of Budapest by Point-Point (PP) or Point-Multi-Point (PMP) systems. Antenna Hungária possesses a frequency-permission for the usage of the 3.5 GHz-26 GHz band for the operation of the national PMP network.

Third party provider access:
In case the broadcast signal of our clients cannot be economically distributed to the satellite uplink or broadcasting transmitter station with our own equipment, the necessary capacities are hired from third party providers. By means of the several exchange locations (SDH/PDH/Ethernet) established with the main Hungarian and international service providers, the plug in of the end-points can be simplified and fastened.

For the sake of operation safety, we combine the above mentioned solutions, for example the primary line is implemented through fiber network and the back-up one by microwave equipment. In case of any failure, the switch-over from one network to another is certainly automatic without any outage.
Satellite uplink services

Antenna Hungária modulates the multiplex signal package by, presently receiving ASI signals, DVB-S (or after future investments DVB-S2) QPSK modulators (EN 300 421), and after transposition and microwave amplification, AH passes it to the antenna-input of the uplink.

The satellite uplink chain, with a 1+1 automatic back-up system, is a system with a high service level. The up-to-date uplink system compiled with professional and standardised equipment is in a total compliance with the very grave technical quality requirements.

The engine-controlled antennas of the uplink station equipped with an automatic tracking system are suited for the forwarding of the appropriate multiplex to the AMOS satellite at 4o West and the Hot Bird satellite at 13o East, however with the help of other investments any of the broadcasting satellites orbiting on a geostationary orbit between 4o West and 13o East can be achieved.

The uplink station is equipped with monitoring systems, which offer a throughout signal-monitoring beginning with the incoming signal stream, throughout the output of equipment, up to the transmitted and taken back (for control) signals.

In a consideration of the possible unexpected and special circumstances, Antenna Hungária Zrt. – as a member of the TDF Group – can offer the possible periodic usage of alternative uplink stations inside the Group, either for domestic clients or for them abroad.

Our uplink station is operating with a 24-hour control system and local servicing, with excellent experts and outstanding instruments, thus the services of Antenna Hungária Zrt. are of relevant service level and are highly standardised.

Előzmények

2008 augusztusában az Antenna Hungária és a Magyar Televízió a földi digitális televízióműsor-szóró hálózaton kísérleti HD-adást indított Budapesten, a 38-as csatornán a Pekingi Olimpiai Játékok idején. Az adás MPEG-4 HD set-top-box-szal vagy integrált televízió készülékkel volt vehető.

2008. október 6-ától az Antenna Hungária újra elérhetővé tette az m1 HD adásának vételét Budapesten, a kísérleti rendszerén. A HD adás az 51-es csatornán volt fogható MPEG-4 formátumban. Az MPEG-4 tömörítési eljárással sugárzott m1 HD kísérleti adás tesztelési célból a fenti csatornán 2008. november 16-áig volt üzemben.

Cégünk 2008. december 23-tól egyhónapos időtartamra, melyet 2009. február 28-ig meghosszabbított, ismét kísérleti jelleggel elérhetővé tette az m1 HD és m2 HD programját a MinDig TV földi digitális televíziós szolgáltatás keretében is. Mindkét program előfizetési díj nélkül, HD-felbontásban volt elérhető Budapest körzetében az 55-ös, Kabhegy körzetében a 64-es, Szentes körzetében pedig a 60-as csatornán.

Ezek a bemutatók a nézők számára lehetővé tették, hogy megtapasztalhassák a HDTV által nyújtott kép minőségbeli különbségeit, a tartalomszolgáltatók és a műsorszórók pedig kipróbálhatták, műszakilag hogyan valósul meg a HD adás terjesztése.


Jelenlegi helyzet

A Magyar Televízió M1 és M2 programja HD felbontásban 2009. július 1-jétől bekerült a MinDig TV szolgáltatás szabadon fogható kínálatába a szolgáltatás indulásakor (2008. december) már ott lévő Duna TV HD mellé.

Jelenleg Magyarországon a szolgáltatásszerűen működő DVB-T platformon HD minőségben fogható az M1M2, M4 Sport és a Duna HD programja.

Bővebb információkat az elérhető HD műsorokról az alábbi oldalon kaphat: MinDig TV.

HDTV szolgáltatás ma már világszerte több országban elérhető. Ausztrália, Japán és az Egyesült Államok töltik be a vezető szerepet a HD programjaikkal.

A HD minőségű programok mind a műholdas, mind a kábeles, sőt napjainkban már a földfelszíni műsorterjesztési szolgáltatásokban is megtalálhatóak.

Európában. az első HD adás 2004-ben indult el műholdon és azóta növekvő számú műholdas szolgáltató indított HD csatornát az európai piacokon. Később pedig csatlakoztak hozzájuk kábeles és IPTV szolgáltatók is.


Műholdas platform

2004. januárban az Euro 1080 nevű cég volt az első szolgáltató, amely HD szolgáltatást indított, mely fizetős és szabad hozzáférésű tartalmakat is sugároz Európa szerte. Azóta több országban is indítottak HD adásokat, mint például Franciaország, Németország, Olaszország, az északi országok, Lengyelország, Svédország és az Egyesült Királyság. Az ilyen jellegű szolgáltatások iránt az Egyesült Királyságban is nagy kereslet van, a műholdas platform-üzemeltető BSkyB szerint a Sky HD az eddigi legkelendőbb televíziós termékük.

A HD csatornák fizetős alapon működnek, bár Magyarországhoz hasonlóan néhány országban, pl. Németországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban a közszolgálati műsorszolgáltatók ingyenesen elérhetővé tették HD programjaikat. Németországban jelenleg több kereskedelmi szolgáltató is nyújt ingyenes HD csatornákat, ám nem tudni, hogy ezek a jövőben is ingyenesek maradnak-e.Kábel platform

2006 év végén Németországban, az északi országokban és az Egyesült Királyságban már elérhetőek voltak HD programok. Ezek mind előfizetéses szolgáltatások.


IPTV platform

Az európai IPTV platformokon limitált számban érhetők el a HD szolgáltatások. Mivel ez egy viszonylag új platform, az IPTV még nem indult el minden országban és nem ért még el magas penetrációt a háztatások számát illetően sem. Ugyanakkor, azokban az országokban, ahol az IPTV szolgáltatás penetrációja viszonylag magas, mint például Franciaországban és Németországban, az IPTV szolgáltatók elkezdték beindítani a HD szolgáltatásokat.


Földfelszíni platform

A földfelszíni televíziós platformon (HD/ DVB-T)eleinte még csak kisebb számban voltak el érhetőek HD szolgáltatások. Svédország és, Spanyolország az elsők között indított HD adásokat, Franciaországban a 2007. februárban jóváhagyott új média keretterv már HD szolgáltatások elindítására buzdított.
Több országban a HD/DVB-T szolgáltatások kísérlet formájában, fesztiválokon vagy sporteseményeken mutatkoztak be, ez történt például Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban is.

Spektrum kérdések

A digitális televíziózás lehetővé teszi az egyes országok számára, hogy frekvenciákat szabadítsanak fel új szolgáltatásoknak. Például még nagyobb választékot biztosíthatnak a normál felbontású televíziós műsorokból, de akár mobil televíziós vagy nagy felbontású televíziós szolgáltatásokat is indíthatnak.

A nemzeti frekvencia gazdálkodási intézmények feladata eldönteni, hogy hogyan tudják a legjobban szétosztani ezeket az új frekvenciákat úgy, hogy azok megfeleljenek a helyi piac elvárásainak.


Üzleti kérdésekNövekvő kereslet a HD-ready készülékek iránt

Európa szerte vásárolják a vevők a síkképernyős televízió készülékeket. Ezen készülékek népszerűségüket egyrészt modern megjelenésüknek és a régi, katódsugárcsöves televíziókhoz viszonyított könnyű felépítésüknek, másrészt pedig az utóbbi években folyamatosan csökkenő vételáruknak köszönhetik.

Európában a síkképernyős készülékek iránti piaci kereslet növekedése egybeesett a HD-ready címkék megjelenésével a készülékeken. Az európai kereskedelmi testület, az EICTA és az ASTRA vezette be a 'HD-ready' logót, amelyet azokhoz a megjelenítőkhöz használhatnak, amelyek tökéletesen együttműködnek a HDTV-s beltéri egységekkel, a HDTV adásokat meg tudják jeleníteni, és teljesítik a minimális műszaki követelményeket, amelyeket a testület meghatározott.

A specifikáció minimum 720 soros felbontást követel meg, 16:9-es képernyőformátumban. Kompatibilisnek kell lennie a 1080i és a 720p jelekkel mind 50, mind 60 Hz-es képfrekvenciánál, és rendelkeznie kell HDMI csatlakozóval (beépített HDCP tartalomvédelemmel). Az ’i’ és a ’p’ a letapogatás módjára utal: az ’i’ vagyis „interlaced” esetben váltott soros a letapogatás módja, míg ’p’ esetén „progressive” vagyis soronkénti. Váltott soros letapogatáskor is minden sor letapogatásra kerül, először a páratlan, majd utána a páros sorok.


Full HD a HD televíziózás következő lépcsőfoka. Azon készülék elégíti ki a Full HD követelményt, mely képes kezelni 1080p (progresszív vagyis soronkénti) letapogatást. Természetesen ez felülről kompatibilis rendszer, vagyis az ilyen készülék alkalmas a kisebb felbontások megjelenítésére is.

Szembetűnőbb képhibák a síkképernyős készülékeken

A normál felbontású adások gyengébb képminősége az utóbbi években a katódsugárcsöves és a síkképernyős készülékek képének összehasonlításával teljesen nyilvánvalóvá vált. A szubjektív képminőség romlás érzékelése a síkképernyős készülékeken közvetlen hatással van a nézők normálfelbontású televíziós szolgáltatásokról alkotott véleményére. Az új síkképernyős készüléküktől elvárják, hogy jobb képminőséget nyújtson.

A képminőség kérdésére további hatással van a nagyméretű televíziók háztartásokban való megjelenésének penetrációja. Mivel a síkképernyős készülékek nem olyan terjedelmesek, mint a hasonló képernyőméretű katód sugár csöves készülékek voltak, megfigyelhető, hogy a nézők a réginél nagyobb képernyőjű készülékeket vásárolnak. Sajnos, az SD adások szubjektív képminőség romlása még inkább kétségtelenné válik a nagyméretű képernyőkön, ezeken a készülékeken ugyanis sokkal jobban láthatóak a kódolási és dekódolási hibák.
 

A 2006-os Genfi Egyezmény értelmében a szerződő országokban 2015. június 17-ig élvezhettek védettséget az analóg szolgáltatások, és ezen időpont után már a genfi megállapodás szerinti digitális sugárzások védelmét kell biztosítani. Sok országnak ez a dátum a tényleges lekapcsolás dátuma.

Az Európai Bizottság is arra szólította fel az országokat, hogy kapcsolják le az analóg földfelszíni televíziós platformjaikat. Felismerve, hogy a digitális átállás összes előnye csak akkor élvezhető, ha egy bizonyos területen már az összes ország lekapcsolta az analóg szolgáltatást, a Bizottság azt tanácsolta tagállamainak, hogy 2012-ig fejezzék be az átállást.