HU| EN

A MinDig TV-vel megérkezett a szabadon fogható digitális televízió Magyarországra

A szabadon fogható digitális televízió megérkezett Magyarországra – közölték a tegnapi, Antenna Hungária Zrt. szervezésében lezajlott nemzetközi

A szabadon fogható digitális televízió megérkezett Magyarországra – közölték a tegnapi, Antenna Hungária Zrt. szervezésében lezajlott nemzetközi konferencián. A politikai döntéshozókat Deutsch Tamás, az Európai Parlament képviselője, a digitális átállással foglalkozó eseti Parlamenti Bizottság volt alelnöke, a hazai digitalizációs folyamat egyik kezdeményezője képviselte. Pataki Dánielnek, az NHH elnökének nyitóbeszédét – amelyben áttekintést adott a hazai digitális átállásról és annak hozzájárulásáról az Európai Uniós digitalizációs folyamathoz –, valamint Dr. Majtényi Lászlónak, az ORTT elnökének videoüzenetét számos állami szerv képviselőinek kerekasztal-beszélgetése követte.

A konferencia második részében sor került az európai helyzet, valamint a hazai digitális földfelszíni platformok aktuális fejleményeinek bemutatására, melyet panelbeszélgetés követett. A magyar tartalomszolgáltatók felsővezetői megvitatták a jelenlegi helyzetet és az átállási folyamat sikeréhez szükséges további lépéseket.

A résztvevők felhívták a figyelmet az állami szerepvállalás szükségességére az összes érintett szereplő tevékenységének koordinációjában, a műsorszolgáltatók és a hátrányos helyzetű háztartások digitális átállás időszakában szükséges támogatási koncepciójának meghatározásában, a médiapiacra vonatkozó világos szabályok felállításában – az új médiatörvény törvénybe iktatását a konferencia néhány résztvevője 2010 első félévére várja –, valamint a platformok közötti kiegyensúlyozott versenyt biztosító működési környezet kialakításában. A konferencia egyik fő megállapítása, hogy a digitális átállás megállíthatatlan folyamat, amely a résztvevők közös érdeke, így a folyamatot mind a hatóságoknak, mind a kormányzatnak támogatnia kell.

Magyarország jó úton jár a legtöbb kelet- és közép-európai országgal való összehasonlításban. Alig két hónappal a szabadon fogható digitális televíziós adás kezdő kínálatának bevezetését követően a DVB-T platform vételére alkalmas eladott berendezések száma 2009. augusztus végére meghaladta az 55 ezret.

„A magyar háztartások másfél százaléka képes már a MinDig TV szolgáltatás vételére, legtöbbjük már HD-felbontású képernyővel rendelkezik. A szolgáltatás lakossági lefedettsége 88%-ra történő emelésének, valamint a növekvő ismertség és a bővülő eszközértékesítés következtében olcsóbb integrált televíziókészülékek és dekóderek kerülhetnek a boltokba országszerte. Így gyakorlatilag minden magyar háztartásba megérkezhet a Digitális Karácsony” – összegezte Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója.

Antenna Hungária Zrt.

További információ:

Antenna Hungária Zrt.
Tóth András
kommunikációs vezető
Tel: +36 1 464-2110
E-mail: totha [kukac] ahrt.hu

MinDig TV szabadon vehető csatornák:


Antenna Digital Terra+ pre-paid kártyával vehető kódolt csatornák:



A MinDig TV-ről (
www.mindigtv.hu)
A MinDig TV szolgáltatás Budapest, Kabhegy és Szentes adóállomások körzetében indult el 2008. december 1-jén, közel 60%-os lakossági lefedettséggel, mely 2009. december 1-jével 88%-ra emelkedik. Az előfizetés nélküli szolgáltatás jelenleg 7 csatornát tartalmaz. A szolgáltatás igénybevételéhez megfelelő állapotban lévő szélessávú tetőantenna, valamint egy DVB-T MPEG-4 HD-dekóder, vagy egy DVB-T MPEG-4 HD-tunerrel felszerelt integrált televízió szükséges. Az üzletek kínálatában megtalálhatók a MinDig TV matricás dekóderek és integrált televíziókészülékek, a matrica garanciát jelent arra, hogy a készülék alkalmas az előfizetési díj nélküli digitális földi televíziós sugárzás vételére.

Az Antenna Hungáriáról (www.ahrt.hu)
Az Antenna Hungária innovatív, vevőorientált telekommunikációs társaság, Magyarországon piacvezető az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás és mikrohullámú hálózati szolgáltatások terén. Erősségeire, személyi állományára és tapasztalataira támaszkodva a társaság technológiákat és megoldásokat alkalmaz és fejleszt, hogy ezzel is hozzájáruljon üzleti ügyfelei és az egész iparág sikeréhez. A nemzetközi TDF Csoport tagjaként és független piaci szereplőként az AH célja, hogy kulcsszerepet játsszon a digitális televíziós és rádiós műsorszórásra való átállásban, valamint a műsorszórás és a távközlés konvergenciájában. A társaság egyedülálló adótorony-infrastruktúráján, valamint nagy tapasztalatokkal rendelkező és motivált csapatán alapuló élvonalbeli szolgáltatások átfogó választékát kínálja.

További híreink