HU| EN

Távközlési piacra lép a 4iG

A Hungaro DigiTel többségének megszerzését követően a 4iG Nyrt. az Antenna Hungáriával közösen lép fel a hazai és régiós telekommunikációs piacon

A 4iG Nyrt. előzetes megállapodást kötött az Antenna Hungária Zrt.-vel és az Alpac Capital SA kezelésében lévő portfóliótársasággal, a Portuguese Telecommunication Investments Kft.-vel annak érdekében, hogy többségi tulajdont szerezzen a Hungaro DigiTel Kft.-ben, Magyarország vezető, és a térség egyik meghatározó műholdas távközlési szolgáltatójában. A lépéssel a 4iG és az Antenna Hungária szorosabbra fűzi partnerségét, amellyel a két nagyvállalat célja, hogy közös expanziós stratégiával jelenjenek meg a hazai és régiós távközlési piacon. A társaságok törekvéseit az Alpac Capital is támogatja, amelynek portfóliótársasága a tranzakció eredményeként a 4iG intézményi befektetője lesz.

A 4iG Nyrt. a mai napon bejelentette, hogy előzetes megállapodást kötött az Antenna Hungáriával és a nemzetközi hátterű Alpac Capital SA kezelésében lévő Portuguese Telecommunication Investments Kft.-vel annak érdekében, hogy megszerezze a társaságok közös leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft. (HDT) többségi, 75 százalékos tulajdonát. A HDT Magyarország vezető, és a régió egyik meghatározó műholdas távközlési vállalata, amely saját földi feladó állomásán keresztül VSAT és műholdas műsorterjesztési szolgáltatásokat biztosít megrendelőinek. A társaság 2020. évi árbevétele meghaladta a 5,2 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt.

A megállapodások értelmében az Antenna Hungária 25 százalékos üzletrészt értékesít a Hungaro DigiTel -ben meglévő 50%-os tulajdonrészéből, míg a portugál befektetők teljes 50 százalékos tulajdoni hányadukat apportálják a 4iG Nyrt.-be, amellyel a vagyonértékelést megelőző becslések alapján 5 százalékot meghaladó részesedést szereznek a tőkepiaci társaságban.

A tranzakció a hazai műholdképesség fejlesztése mellett további stratégiai célokat is szolgál. A nagyvállalatok szándéka szerint, a hazai műholdas kommunikációban egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó Hungaro DigiTelen keresztül valósítanák meg közös expanziós stratégiájukat a hazai és a régiós távközlési piacon.

„A CarpathiaSat megalakítását követően a Hungaro DigiTel akvizíció fontos lépés az Antenna Hungáriával meglévő partnerségünk stratégiai szintre emelésében, amellyel célunk, hogy a digitális műholdas technológiák fejlesztése mellett, közösen lépjünk fel a hazai és a nemzetközi távközlési piacon. Ebben a törekvésünkben és további terjeszkedési elképzeléseink megvalósításában a Hungaro DigiTel lesz a közös iparági vállalatunk.” – mondta a bejelentés kapcsán Jászai Gellért a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

„A 4iG növekedési stratégiája szempontjából kiemelt jelentőségű az együttműködésünk az Alpac Capital SA-val. Intézményi befektetőként a csoport szaktudását és nemzetközi tapasztalatait is integrálhatjuk társaságunkba, amely további támogatást biztosít regionális piacra lépési törekvéseinkhez.” – hangsúlyozta Jászai Gellért.

„Társaságainknak a CarpathiaSat-ban fennálló partnerségében sikeresen valósul meg a piaci és állami vállalatok közötti együttműködés modellje. A kedvező tapasztalatok alapján szeretnénk szintet lépni és közösen erősíteni piaci pozícióinkat a távközlési piacon. Amellett, hogy a Hungaro DigiTel a távközlési területet érintő expanziónk közös platformjává is válik, a tranzakciót követően a HDT műholdas területen szerzett képességei is hatékonyabban érvényesülnek majd a magyar műholdas fejlesztés végrehajtása során.” – emelte ki Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Alapkezelőként, az Alpac Capital SA célja, hogy befektetőink számára értéket teremtsünk. Ennek érdekében arra törekszünk, hogy továbbra is optimális tőkeforrást biztosítsunk a közepes nagyságú európai vállalatok számára. A 4iG Nyrt.-ben megszerzendő tulajdonrészünk kiváló lehetőség, hogy a 4iG menedzsmentjét hatékonyan támogassuk a közép-európai informatikai és telekommunikációs piacra vonatkozó terjeszkedési elképzelések megvalósításában.” – hangsúlyozta Pedro Vargas David az Alpac Capital SA vezérigazgatója.

A 4iG keddi bejelentése szerint a több lépésben megvalósuló ügylet az üzletrészek értékelését, a végleges adásvételi, illetve apportszerződés megkötését, továbbá a Gazdasági Versenyhivatal versenyjogi eljárását követően áprilisban zárulhat. Az apport kapcsán a tőkeemelés részleteiről a 4iG igazgatósága az üzletrészek értékelését és a GVH eljárását követően adhat részletes tájékoztatást.

Hungaro DigiTel Kft.

A Hungaro DigiTel Kft. Magyarország vezető és a térség egyik meghatározó, saját infrastruktúrával (földi műholdas feladóállomás) rendelkező távközlési szolgáltatója, amely magas színvonalú telekommunikációs megoldásokat – távközlési hálózatok kiépítését, felügyeletét és üzemeltetését – végzi műholdas, úgynevezett VSAT (Very Small Aperture Terminal) technológia alkalmazásával. A jelenleg 45 főt foglalkoztató társaság 2020. évi árbevétele meghaladta a 4,9 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt, megrendelői között a magán szektor meghatározó társaságai (bankok, olajtársaságok, televíziós társaságok), valamint állami megrendelők szerepelnek. A vállalat a műholdkapacitás biztosítása érdekében számos nemzetközi szolgáltatótól (AMOS, Eutelsat, Intelsat) bérel erőforrásokat, így a társaság jelenlegi kapacitásigénye jelentős méretű, azonnali hasznosítást jelenthet a 2024-től tervezett első magyar kereskedelmi műhold projektben, melyben az 4iG és AH Zrt. már partnerként együttműködnek.

Alpac Capital SA

A Portuguese Telecommunication Investments Kft. alapkezelője a portugál pénzügyi felügyelet által ellenőrzött Alpac Capital SA, amely Lisszabonban, Budapesten, illetve Dubaiban működtet irodát. Az Alpac Capital SA 2013-as alapítása óta több, mint 150 millió euró értékű tőkét helyezett ki többségében az infokommunikációs, pénzügyi és energetikai iparágakban működő európai vállalatokba. Az alapkezelő 15 fős, nemzetközi csapata következetes és gyakorlatias megközelítéssel támogatja portfólióvállalatai fejlődését, illetve a tulajdonosi részesedések értéknövekedését.

 

További információ:

4iG Nyrt.
Elkán Péter
peter.elkan@4ig.hu
www.4ig.hu

Antenna Hungária Zrt.
Dr. Mándi Gábor
mandig@ahrt.hu
www.ahrt.hu

 
More news