HU| EN

DAB+ in Hungary

Pursuant to the contract concluded with the former National Communications Authority (actually National Media and Infocommunications Authority) by December 2008 Antenna Hungária had constructed the first phase of its digital terrestrial radio network. Thereafter the Company started experimental broadcasting on its DAB+ digital terrestrial radio network, which is received since 23 January 2009 in and around Budapest.

From the beginning, the following programs can be heard; Magyar Rádió Kossuth, Petőfi and Bartók (and then could still be heard the three channels of Swiss Satellite Radio). The experimental broadcast was supplemented in mid-February 2009 by adding Sláger Rádió and Magyar Katolikus Rádió (Hungarian Catholic Radio), in April (together with two channels ceased to be broadcast until that time) Klubrádió as well as Danubius Radio and Juventus Rádió (which is not transmitted from 3 January 2011) in October raising then the number of channels to thirteen, providing listeners with a broader variety of programs.
From 19 November 2009, Sláger Rádió and Danubius Rádió were cancelled from the list after terminating the nationwide broadcast of their programs. However, the program of Lánchíd Rádió and Inforádió were put on the DAB+ radio system on 19 November 2009 and 17 February 2010. 

From 3 January 2011, there are 7 available radio programs within the frames of the experimental DAB+ broadcastin in Hungary: Kossuth, Petőfi, Bartók Rádió and Magyar Katolikus Rádió, Klubrádió, Lánchíd Rádió, Inforádió.

DAB+ digital radio penetration has been nearly 30 percent since December 2008 from three sites in Budapest. The more up-to-date DAB+ compacting procedure will enable broadcasting up to 16-18 channels to listeners.

The sale of DAB+ enabled radio sets was also started in Hungary simultaneously with the broadcasting and they are available at retailers. Antenna Hungária expects that the number of the different types of products suitable for receiving DAB+ broadcasting will increase in the near future.

More information about DAB+ receivers:

www.optitech.hu
Parameters of the digital radio service provided by Antenna Hungaria:

Current coverage of DAB+ in Budapest and its surrounding:

Az első DAB formátumú kísérleti adást a Magyar Rádió Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. 1995. december 1-jén, a magyar rádiózás megszületésének 70. évfordulója alkalmából Budapesten kezdte meg. A kísérleti DAB-rendszer nyolc rádióprogram sugárzására nyújtott lehetőséget, amelyből kezdetben négyet használt ki a Magyar Rádió a Kossuth, a Petőfi, a Bartók Rádió, valamint a Classic+ részére. A műsorok mellett programkísérő információk voltak találhatók (Programme Associated Data, PAD). A sugárzás két adóberendezéssel történt a Széchenyi-hegyi és a Száva utcai adótoronyból. 2008 szeptemberében a Danubius Rádióval és a Sláger Rádióval bővült a kísérleti DAB multiplex választéka.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 tavaszán írt ki pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére, és mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg. 2008. szeptember 5-én az Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária aláírta a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződéseket, melynek értelmében 2008. decemberéig az AH kiépítette a digitális földi rádióhálózat első ütemét, melynek lakossági lefedettsége megközelítette a 30 százalékot.

Annak érdekében azonban, hogy a kereskedelmi DAB+ digitális földi rádiós szolgáltatás 2008 decemberében elindulhasson, az AH által 1995 óta működtetett DAB kísérleti rendszert2008. október 31-én leállította. Ezt követően az Antenna Hungária kísérleti sugárzást indított a DAB+ digitális földfelszíni rádióhálózatán, mely 2009. január 23-ától érhető el Budapesten és környékén. jelenleg is elérhető csatornák mellett, 2011. január 3-ig hallható volt még a platformon az indulástól kezdődően a Swiss Satellite Radio három csatornája (Swiss Jazz, Swiss Classic és Swiss Pop), 2009. márciustól a Gazdasági Rádió, áprilistól a radiocafé, majd októbertől a Juventus Rádió műsora. Velük együtt, 2010. februárja és 2011. januárja között összesen 13 csatorna volt fogható a magyarországi DAB+ platformon.

2011. június 1-ével kezdődően az analóg rádiós (és a DVB-T hálózat) mellett, a DAB+ hálózaton is elérhető volt a NEO FM adása, amellyel elsőként volt élő kereskedelmi szerződése az Antenna Hungáriának az ezen a hálózaton keresztül történő műsorsugárzásra. A csatorna programja a hazai digitális rádiós hálózaton 2012. november 9-ig volt hallható.

A Magyar Katolikus Rádió fennállásának negyedik évfordulója alkalmából 2008. május 30-án digitális középhullámú (DRM) tesztsugárzást indított az Antenna Hungáriával együttműködve.

A kísérletek során elsősorban a vétel minőségi paramétereinek a változását, az adóteljesítmény és a lefedettség viszonyát, valamint a külső zavarokkal szembeni védettséget vizsgálták a felek. A tesztek megkezdését követően a Katolikus Rádió és az Antenna Hungária 2008 júniusában meghatározott időtartamokban a rádió Lakihegyi adóján, 810 kHz-en nappali és éjszakai tesztsugárzásokat folytatott, amelyek célja a DRM műszaki lehetőségeinek gyakorlati vizsgálata, valamint a nappali és az éjszakai ellátott terület felmérése volt. Ezzel egyidejűleg szubjektív vizsgálatok is zajlottak a DRM módban elérhető hangminőség értékelésére.

Az egyhónapos kísérleti időszak alatt 4-4 alkalommal nappal és éjszaka végzett méréseket az Antenna Hungária, a Magyar Katolikus Rádió és a Nemzeti Hírközlési Hatóság szakembereiből alakult szakértői csoport. A professzionális mérőberendezésekkel és felhasználói vevőkészülékekkel végzett objektív és szubjektív tesztek kitértek a különböző adásmódokban végzett terjedési, lefedettségi paraméterek rögzítésére.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy az analóg sugárzáshoz képest kisebb adóteljesítmény mellett is nőtt a lefedettség és a zavarvédettség, a hangminőség pedig megközelítette az FM adások minőségét. A kísérletben résztvevő felek sikeresnek minősítették a DRM tesztet, hasznosnak ítélték a szerzett tapasztalatokat, és a kísérletek folytatásában állapodtak meg.