HU| EN

WiFi hálózati technológián alapuló profilozó eljárás kidolgozása - Vállalatok K+F tevékenységének támogatása

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatot hirdetett hazai vállalkozások számára jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, technológiák és ezek prototípusai kifejlesztésének megvalósítására, a versenyképességet növelő vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs (továbbiakban K+F+I) tevékenységek elősegítése érdekében. Az Antenna Hungária Zrt. – több mint 747 MFt költségvetésből megvalósuló fejlesztését a Hivatal támogatásra érdemesnek ítélte a Vállalatok K+F tevékenységének támogatása című, Vállalati KFI_16 kódszámú pályázati felhívásra beérkezett pályázatok értékelése során.

 

Kedvezményezett neve: Antenna Hungária Zrt.
Projekt címe: WIFI HÁLÓZATI TECHNOLÓGIÁN ALAPULÓ PROFILOZÓ ELJÁRÁS KIDOLGOZÁSA 
Szerződött támogatás összege: 388.140.000 Ft
A támogatás mértéke: 51,92%.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. 11. 30.
A projekt azonosító száma: KFI_16-1-2016-0273

 

A projekt tárgyának nyilvánosságra hozható tartalmi összefoglalása

A projekt célja a vezeték nélküli WiFi hálózati technológián alapuló mérések mentén az embertömegek mozgását, valamint viselkedési profilját magas megbízhatósággal leíró modell és elemzési keretrendszer kialakítása.

A WiFi számtalan kiváló tulajdonságán kívül (nyílt, robosztus, gyors adatátviteli sebesség…), a technológia lehetővé tesz egy, még kevésbé ismert fordított felhasználási módot is. Egy WiFi kapcsolatra képes mobileszközzel a felhasználó könnyen csatlakozhat a megadott távolságon belül lévő elérhető hálózatokhoz. Ugyanakkor meghatározott útvonalat bejárva a kapott WiFi jelerősségek nyomon követésével a hozzáférési pontok (WiFi routerek) relatív távolsága és helye megbecsülhető.

Ennek fordítottja is igaz. Egy adott hozzáférési pont 10-100 méteres környezetében minden WiFi kapcsolatra képes mobileszköz „látható” és azonosítható (a tér jellegzetességeitől függően). A felhasználói adatvédelem megsértése nélkül az azonosítás kizárólag a WiFi kapcsolatok engedélyezésére támaszkodik az adott eszközön, így a hozzáférési pont monitorozásakor észlelt jelszintet felhasználva, meghatározhatóak a WiFi eszközök pozíciói (anélkül, hogy az eszközök a megfigyelő routerhez csatlakoznának). Az egyes mobiltelefonok, táblagépek, vagy laptopok a változatlan hálózati MAC címük alapján egyedileg azonosítók, így a különböző hozzáférési pontokból látható eszközök naplózásával entitásonként követhető a felbukkanásuk térben és időben. Amennyiben egy eszköz nem csak jelen van, de a megfigyelő WiFi routerhez csatlakozik is, még bővebb információ kör érhető el a hálózati adatforgalom monitorozásával (a felhasználói adatvédelem megsértése nélkül).

Kutatásunkban az embertömegek mozgási és adatforgalmi modellrendszerét alakítjuk ki a valós környezetben, fizikailag kihelyezett WiFi megfigyelési pontok segítségével. Az embertömegek mozgása mellett felépített viselkedési profilrendszer kiürítési tervek, marketing kampányok, de nagy volumenű beruházási döntések alapjául képes szolgálni.

 

További híreink